• Floraband Rijnsburg treedt zaterdag 6 oktober op.

  Gerard Woittiez
 • Kamper Trompetter Korps (Inspiring Photography)

  C.P. van der Waal
 • Victory Den Haag

  Onbekend
 • Juliana Amersfoort

  Onbekend

'Voor meer muziek in de stad'

EDE Zes gerenommeerde showbands zullen zaterdagavond 6 oktober hun beste beentje voor zetten. Want dan vindt in sporthal De Peppel de première plaats van de Indoor Taptoe Ede.

Freek Wolff

Ed Gerressen is erelid bij muziekkorps Irene Ede en zo'n dertig jaar organiseerde hij de Oranjetaptoe in het Openluchttheater. Bovendien zat hij acht jaar in het Comité Nationale Feestdagen, belast met de taptoe op Koningsdag. ,,Dit behoorde tot de mooiste taptoe-evenementen in ons land", zegt hij.

WEGVALLEN SUBSIDIE De subsidie viel weg, maar Gerressen zat met andere leden van Irene niet bij de pakken neer. Ze zochten sponsoren en alles leek weer op de rails te komen. Maar na renovatie van het openluchttheater gooide slechte drainage en een vast nieuw podium roet in het eten. En om Irene niet op te zadelen met risico's bij nieuwe plannen, richtte Gerressen de nieuwe organisatie Muziekstad Ede op. ,,Voor meer muziek in de stad."

Zodoende werd de taptoe nieuw leven in geblazen, zodat deze tijdens de Heideweek in 2017 weer plaats kon vinden op het Kuiperplein. ,,De organisatie had wel veel voeten in aarde. Bovendien was het snel donker en konden bezoekers niet zitten. Maar een tribune is te duur. Voor dit jaar hebben we hier dus de stekker uit getrokken, want we kregen het niet voor elkaar."

TRADITIE Dus ging Muziekstad verder kijken. Het oog viel op sporthal De Peppel, waar nu dus een Indoor Taptoe plaats gaat vinden en dat een jaarlijkse traditie moet worden. ,,Er kan achthonderd man in en dat is best veel. De akoestiek is binnen beter."

Er zullen zes showbands optreden. Irene 3 doet het voorprogramma, waarna Jeugdshowband Irene-Ede op zal treden. Vervolgens zullen de musici van Victory Den Haag marcheren en geeft Juliana Amersfoort acte de presence. Hierna speelt het Kamper Trompetter Korps Kampen met aansluitend de muzikanten van Floraband Rijnsburg. Showband Irene Ede sluit de taptoe zelf af. ,,Er zijn vier korpsen bij die vorig jaar een gouden medaille hebben behaald tijdens het wereldmuziekconcours in Kerkrade."

DROMEN Irene brengt het programma 'Dreams'. ,,Slapen, dromen en ontwaken hoor je in de muziek terug. Het is bekende, goed in het gehoor liggende pop-en filmmuziek." Gerressen is ook enthousiast over het Kamper Trompetter Korps, omdat zij de Amerikaanse stijl oppakten, met frontfacing en uitgemeten hakken-tenenwerk. Juliana Amersfoort is op traditionele leest geschoeid, met fluiten en saxofonen. Floraband Rijnsburg hanteert de Engelse stijl, ,,ook prachtige muziek."

Gerressen vertelt nog hoe bezoekers en muzikanten in het verleden ontroerd raakten door de taptoe, bijvoorbeeld tijdens het spelen van 'Highland cathedral' en de feeërieke sfeer met veel kaarsjes. ,,Daar doe je het voor." Als de Indoor Taptoe een vaste plek heeft, wil Muziekstad een tweede evenement organiseren, bijvoorbeeld een dag met jeugdshowbands.

Kaarten kosten 2,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Primera aan de Hoog Maanen 1 en in verenigingsgebouw De Kei, Peppelensteeg 12a (woensdagen vanaf 19.00 uur tot 22.30 uur en op zaterdagen van 09.00 tot 12.00 uur).