• Voor het Apollo Ensemble is het de eerste keer dat het deze Händel-passie uitvoert.

    Anne Meyer

Voor het eerst oratorium in Edesche Concertzaal

EDE Vanaf het begin laat Händel zich in zijn 'Brockes Passion' van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Nog meer dan Bach concentreert Händel zich op de heftigheid van het hele lijdensverhaal. Hij baseert zich op de vier evangeliën en niet op één, zoals Bach deed in zijn 'Matthäus Passion'. Bij het woord 'passie' denkt iedereen vooral aan Bach, maar ook Georg Friedrich Händel schreef prachtige passies. Op vrijdag 23 maart klinkt in de Edesche Concertzaal zijn bekendste passie, de Brockes Passion. Extra bijzonder is dat dan voor het eerst een oratorium binnen de muren van de Edesche Concertzaal klinkt. Het podium staat dan vol met zangers en spelers van het Apollo Ensemble.

Bijzonder aan de 'Brockes Passion' is dat het Händels enige Duitstalige oratorium is dat hij schreef. Händel componeerde het nog vóór de 'Messiah' en 'Judas Maccabeus'. Toch hoor je in de 'Brockes Passion' al veel van deze latere meesterwerken terug. Thomas Oltheten vertelt erover: ,,Dat heeft ermee te maken dat Händel dit stuk niet voor de kerk schreef, zoals bijvoorbeeld Bach, maar voor het theater. Daardoor kon hij nog meer ingaan op de dramatiek van het lijdensverhaal."

ORATORIUM Voor het Apollo Ensemble is het de eerste keer dat het deze Händel-passie uitvoert. ,,We verheugen ons er enorm op", vertelt Thomas Oltheten. ,,Vooral omdat het stuk precies voldoet aan de maximale capaciteit van ons ensemble. Händel schreef het voor acht zangers, twee hobo's, één fagot, strijkers en een basso continuo-groep. Daarmee is het een van onze grote producties. Niet alleen qua instrumenten en zangers, maar ook in lengte, want met een duur van ongeveer twee uur is het echt een groots en serieus oratorium."

Het Apollo Ensemble draait al 25 jaar mee in de eredivisie van de Nederlandse oude-muziekensembles. Niet in de laatste plaats vanwege de vaak originele thema's van hun projecten. Of het nu gaat om het verdwenen hoofd van Joseph Haydn of een dramatisch passie-oratorium van Händel, telkens weer verbaast én ontroert het Apollo Ensemble met verrassende invalshoeken.

Het geheim achter hun succes ligt grotendeels in handen van artistiek directeur David Rabinovich, vertelt zakelijk leider en fagottist Thomas Oltheten. ,,Vanaf het begin richten we ons op inhoudelijk sterke programma's. Alleen zo kun je je bestaan veilig stellen tussen de vele ensembles en groepen die Nederland rijk is." Maar alleen spraakmakende programma's zijn niet voldoende. Oltheten: ,,De kwaliteit van de muziek staat voorop."

KAARTEN Kaarten bestellen voor Händels 'Bockes passion' kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.