• ,,Het geluid van vogels in combinatie met klanken in het bos inspireert me", aldus Ad Colen.

    Hester Doove

Vogelconcert met Ad Colen in Cultura

EDE Ad Colen en zijn band A Bird's Eye View, staan op vrijdag 18 mei in Theater Cultura met een concert geïnspireerd op de vogelgeluiden in het bos.

Jazzcomponist en -saxofonist Ad Colens nieuwste project Birds' Eye View" weerspiegelt zijn muzikale karakter: frisse fantasievolle composities met fraaie improvisaties die bij publiek en medespelers de (glim)lach ontlokken. Zijn muziek maakt mensen gelukkig omdat het een herkenbaar en verrassend verhaal is. Zo legt Colen tijdens een concert met zichtbaar plezier uit om welke vogels het gaat, waarom en hoe deze en die vogels hem muzikaal inspireren. De uitleg zorgt voor dieper gevoeld luisterplezier. Kauwen kraaien krakende tonen, maar kauwen reageert waanzinnig ritmisch op elkaar. Inspirerende klanken om mee te componeren en improviseren. Colen inspireert anderen om te genieten van het vogeluniversum, en in bredere zin, verbondenheid te leren voelen met de natuur.

Nimmer is er een Jazzalbum gemaakt dat zo gebruikt maakt van de klanken van het vogelrijk. Net zoals de melodie van een jazzstandard een leidraad is om te improviseren, zo zijn ritmes, melodieën en klanken van de vogels dat ook. De cd van het project is net verschenen en in Theater Cultura is de première van het concert. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura tel. 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl.

AD COLEN Ad werd Jazzcomponist en –saxofonist en ging de vogelzang ook beter analyseren zonder het gevoel te verliezen. ,,Het geluid van vogels in combinatie met klanken in het bos inspireert me. Het geluid sleept me mee. Ik moet zitten en luisteren. Je hoort zoveel! Het is alsof je zintuigen op scherp komen te staan. Vogels hebben hun eigen universum, los van mensen. Je hoort dat pas als je er op gaat letten Als je er naar luistert, wordt het steeds duidelijker. Het is alsof je het als het ware in kunt stappen." De natuur is dichterbij dan je zou denken. En de natuurbeleving wordt misschien wel heel intens gevoeld juist in de stad.

A BIRD'S EYE VIEW Dit album moest ooit het daglicht zien. Maar dit kon alleen met virtuoze muzikale persoonlijkheden met veel noten op hun zang, liefhebbers van improviserend samenspel en die bovenal altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om muzikaal creatief te zijn. En dit is gelukt. Mike Roelofs laat zijn Rhodes piano parelen als de roodborst, Dion Nijland is net als zijn contrabas uit edel hout gesneden en speelt met de rust van een uil. Cellist Rogier Hornman is de benjamin van de band, een aanstormend cellotalent. En Yonga Sun is een van de weinige drummers die groove en ritmische virtuositeit combineert en roffelt als een specht. Deze bandleden zijn niet voor niets ook actief in tal van band en orkesten van formaat.

KAARTEN De cd van het project is net verschenen en in Theater Cultura is de première van het concert. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura tel. 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl.