• Vocaal ensemble Quink neemt je op vrijdag 15 maart mee naar het Victoriaanse Engeland.

    Diederik Rooker

Vocaal ensemble Quink in Ede

EDE Vocaal ensemble Quink neemt belangstellenden op vrijdag 15 maart mee naar het Engeland van Queen Victoria, naar de tijd van Charles Dickens en de royale avondjurken die je vaak in kostuumdrama's ziet. De vocale muziek uit die tijd is al net zo weelderig en fijngevoelig. Het programma draagt de romantische titel ‘Music, When Soft Voices Die’. Zanger Kees Jan de Koning vertelt: ,,Dat is ook de titel van het eerste stuk op het programma, dan zitten de mensen direct in die sfeer!”

Een muzikale ontdekkingstocht wordt het zeker op vrijdag 15 maart in de Edesche Concertzaal, want Quink heeft een decennialange band met het Engelse repertoire mede vanwege de Amerikaanse tournee die het ensemble ieder jaar maakt. ,,Dertig jaar geleden maakten we ook al een cd met muziek van Finzi en Vaughan Williams. We zijn daar nog steeds erg tevreden over, daarom wilden we nog meer met dat Engelse repertoire doen.”

BALANS Toch gaat het de zangers van Quink om meer dan de muziek alleen. ,,Het bijzondere aan de stukken die we zingen is dat het ook prachtige teksten zijn; hoogstaande gedichten op muziek gezet door de beste Engelse componisten,” vertelt De Koning enthousiast. ,,We nemen het publiek mee op een hartverwarmende tocht langs verloren liefdes en de zachte dood.” Maar geheel in stijl van Quink is er nog een andere kant. ,,Na de pauze brengen we lichter repertoire. Relativerende volksmuziek uit Engeland, Nederland en Israël, muziek met een knipoog. Het programma moet in balans zijn, net als het leven zelf!”

QUINK Vocaal Ensemble Quink werd in 1978 door vijf studenten van het Amsterdams Conservatorium opgericht. Ze zongen al direct op grote festivals en kregen snel naamsbekendheid. Ook maakten ze platen die goed werden ontvangen. Bovendien werkte het jonge ensemble regelmatig samen met belangrijke Nederlandse componisten, onder wie Daan Manneke. Verschillende stukken, zoals zijn Pseaume 121 legde Quink vast op cd. Met gepaste trots vertelt De koning: ,,Later schreef Manneke speciaal voor ons ensemble het stuk Canto III en studeerde het ook met ons in. Jarenlang hebben we het stuk op onze programma’s gehad.”

UNIEK Behalve nieuwe muziek, zingt Quink even makkelijk stukken uit de romantiek of uit de renaissance. ,,Ik denk dat dit ons unique selling point is,” peinst De Koning. ,,We doen zelden een volledig programma gewijd aan één stijlperiode. We hebben meer met de sandwichformule, waarbij stukken uit verschillende stijlperiodes naast elkaar staan en op een wonderlijke manier op elkaar reageren. We nemen het publiek echt mee op een tocht.”

DORIC QUARTET Wat heeft de stad Venetië met Brittens 'Derde Strijkkwartet' te maken? En waarom gaf Beethoven het laatste deel van zijn 'Zesde Strijkkwartet' de titel 'La Malinconia' (De weemoedige) mee? Het Doric Quartet geeft op zaterdag 16 maart het antwoord. Ook staat Mendelssohns 'Vierde Strijkkwartet' op het programma. De unieke klank van dit ensemble en hun keuze voor speciale stukken houdt het strijkkwartet jong en fris, vindt de Washington Post.

KAARTEN Bestel kaarten voor Quink en het Doric Quartet via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot 22.00 uur.