• De leden van Kunstlijn Lunteren die meedoen aan de Atelierroute Lunteren.

    Theo Fama

Vijftiende editie Atelierroute Lunteren

LUNTEREN Het is alweer voor de vijftiende keer dat Kunstlijn Lunteren in het tweede weekend van juni een Atelierroute houdt. Dit jaar gaat het om het weekend van 9 en 10 juni. Elk jaar ontvangen de deelnemende kunstenaars honderden bezoekers. Het enthousiasme is steevast groot, zowel bij de deelnemers en hun gastexposanten als bij het publiek.

Annelies Barendrecht

De historie van de Atelierroute gaat terug naar 2004 toen zes Lunterse kunstenaars het initiatief namen om een open atelierroute te organiseren. Met als doel het publiek kennis te laten maken met hun werk én hun werkplek. Regelmatig werken de dertien leden sindsdien samen. Zo houden ze regelmatig gezamenlijke exposities en delen ze kennis en ervaring.

DIVERSITEIT Vanaf het begin is diversiteit en kwaliteit doorslaggevend geweest bij de selectie van nieuwe leden. Dit vanuit de gedachte dat de Atelierroute aantrekkelijk en verrassend voor de bezoekers moet zijn. Hetzelfde geldt voor de gastexposanten die elk jaar weer een extra dimensie toevoegen aan de Atelierroute. Dit jaar doen tien van de op papier vijftien leden mee.

NIEUW WERK Mede-oprichtster en dus lid van het eerste uur, Marieke Bouman, is dit jaar gastexposant. Ondanks haar hoge leeftijd, 85, is zij nog dagelijks actief met het maken van weer nieuw werk. Volgend jaar exposeert zij in Manhattan, New York.

Dit jaar zijn documentairemaker Onno Gerritsen, documentairemaker, en schilder Bastiaan Berendsen toegetreden tot Kunstlijn Lunteren. Zij voegen geheel nieuwe disciplines toe aan de groep. De gastexposanten vertegenwoordigen een breed palet aan kunstuitingen. Zo transformeert Willy de Heer zachte textiele materialen naar oersterke, krachtige bronzen beelden. Keramiste Mia Wittop Koning uit Amersfoort schrijft ook gedichten en combineert op die manier beeld en tekst. Een aantal daarvan zal ze voordragen tijdens de Atelierroute.

De Amsterdamse kunstenaar Saskia Pfaeltzer is van heel veel markten thuis: terra cotta, porselein, brons, tekeningen, elke keer zoekt ze weer een nieuwe uitdaging, zelfs als dat betekent dat ze langere tijd in het buitenland vertoeft. In China bijvoorbeeld. De Barneveldse Kees Weimer zoekt het juist in één materiaal: metaal.

MUZIKANTEN Steeds vaker maken muzikanten hun opwachting op de verschillende adressen die samen één route vormen. Het muzikale element draagt bij aan de feestelijke sfeer die er elk jaar hangt tijdens de Atelierroute. De route wordt goed bewegwijzerd.

Het is bovendien een landschappelijk mooie route die heel goed per fiets af te leggen valt en voor een groot gedeelte te voet. Instappen kan op elk gewenst adres. Wie alle tien adressen bezoekt, maakt kans op een schilderij van Johan Timmer.

In oktober viert Kunstlijn Lunteren haar vijftienjarig bestaan met een gezamenlijke expositie, 'De Tijd Vliegt' in Huize Kernhem te Ede. Een en ander zou niet mogelijk zijn zonder de sponsoring vanuit onder meer de gemeente Ede.

De Kunstroute wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op kunstlijnlunteren.nl.