• Lisa Marie Mazzucco

Vijfde seizoen 'Wereldpianisten' in Edesche Concertzaal

EDE De Edesche Concertzaal viert haar vijfde seizoen met een extra uitgebreide serie 'Wereldpianisten'. Emanuel Ax, Nikolai Lugansky, Nino Gvetadze en Sophiko Simsive: het is slechts een greep uit de pianisten van internationale faam, die plaatsnemen aan de al net zo beroemde Bösendorfer Imperial.

Alexander Gavrylyuk lost zijn belofte van vorig seizoen in. Op donderdag 14 september speelt hij het openingsconcert met een recital rondom stukken van Bach, Chopin en Skrjabin. Het is muziek die Gavrylyuk na aan het hart licht. ,,Het zijn voor mij verschillende hoofdstukken van eenzelfde verhaal", vertelt hij. Een absoluut hoogtepunt in dat verhaal vormt Rachmaninovs meesterlijke 'Tweede Pianosonate', op. 36.

KONINGIN ELISABETHWEDSTIJD Extra bijzonder aan de serie Wereldpianisten van dit seizoen is dat maar liefst drie winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd acte de présence geven. Anna Vinnitskaya, Denis Kozhukhin en Boris Giltburg waren in de jaren 2007, 2010 en 2013 de opeenvolgende winnaars van dit wereldberoemde concours. In de Edesche Concertzaal verrassen ze met ongekend populaire stukken, zoals Chopins '24 Preludes', Gershwins 'Rhapsody in Blue' en Rachmaninovs 'Etudes-Tableaux', op. 39.

EMANUEL AX Ook meesterpianist Emanuel Ax neemt op zaterdag 17 maart een handvol pianoklassiekers mee, variërend van Bachs 'Vijfde Partita' tot Beethovens beroemde 'Waldstein-Sonate'. ,,Aanstekelijk, eerlijk, door en door muzikaal en authentiek; het zijn maar een paar steekwoorden in de pers die het spel van Emanuel Ax beschrijven", vertelt een woordvoerder.

,,Hij houdt van iedere noot", schreef NRC Handelsblad over hem. ,,Zijn instrumentale bagage en zijn uitzonderlijke muzikale drive maken hem tot de Rolls-Royce onder de pianisten: sterk en dynamisch, glanzend en subtiel", vervolgt dezelfde krant.

GRACHTENFESTIVAL Sophiko Simsive is de jongste pianiste in de serie, maar met Jacques Rouvier als leraar, die ook meesterpianisten als Hélène Grimaud en Arcadi Volodos coachte, maakt Sophiko Simsive een enorme ontwikkeling door. ,,Een buitengewoon musicus met uitzonderlijk talent, die een van de belangrijkste pianisten van haar generatie belooft te worden", Zo omschreef de Franse meesterpianist Jean-Yves Thibaudet haar prachtige spel. In 2016 won Sophiko de GrachtenfestivalPrijs en dit jaar is zij artist in residence van het Grachtenfestival. ,,In de Edesche Concertzaal verrast ze met een staalkaart aan stukken, waarvan de sprookjesachtige muziek van Prokofjevs 'Assepoester' (Cinderella) ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt."

Het laatste woord in de serie Wereldpianisten is aan artist in residence Nino Gvetadze. Zij besluit het seizoen met onder meer Schuberts 'Wanderer Fantasie'.

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro