• Over drie weken begint het Internationaal Kamermuziek Festival Ede.

    Nando Eskes

Vijfdaags muziekfeest in Ede

EDE Over een kleine drie weken begint het Internationaal Kamermuziek Festival Ede, een vijfdaags muziekfeest met concerten en evenementen in Ede, Otterlo en Wageningen. Van woensdag 9 tot en met zondag 13 mei wordt klassieke muziek gespeeld door meer dan twintig topmusici afkomstig uit alle windstreken.

Akoesticum, Theater Cultura, Edesche Concertzaal, Theater Junushoff, het Kröller-Müller Museum en Pathé CineMec Ede vormen het decor voor de tweede editie van het IKFE. Rondom het thema 'Forces of Nature' klinkt muziek geïnspireerd door de natuur, maar krijgen ook dans en beeldende kunst een plaats.

OPENING Artistiek directeur Anna Fedorova opent het festival op woensdagavond 9 mei in de Edesche Concertzaal. ,,Ook hoor je tijdens dit concert de meeste van de deelnemende musici. Ze spelen een adembenemend programma vol muziek gelinkt aan 'Forces of Nature' en alles wat daarmee te maken heeft. In het hoofdwerk op het programma, Tsjaikovski's 'Souvenir de Florence', bruist het van zomerse levenslust. Net als vorig jaar wordt dit concert rechtstreeks op Radio 4 uitgezonden", vertel Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Op vrijdag 11 mei staan in Theater Junushoff de 'Vier Jaargetijden' centraal. Behalve Vivaldi's wereldberoemde 'Quattro Stagioni', staan ook de 'Cuatro Estaciones Porteñas' van de Argentijn Astor Piazzolla op het programma. In dit meesterwerk schildert Piazzolla de vier seizoenen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hij nam de tango als uitgangspunt, die de componist vermengde met elementen uit de klassieke muziek en zelfs de jazz.

CARLOS EN MIRELLA Speciale gasten in Junushoff zijn naast bandoneonspeler Marcelo Nisinman de dansers Carlos & Mirella. Zij dansten onder meer voor Andrea Bocelli, wonnen diverse internationale tangoprijzen en stonden in de finale van het RTL-programma 'Everybody Dance Now'. Ook spelen vier jonge toptalenten uit het Nationaal Jeugd Orkest mee in het ensemble.

Tijdens het lunchconcert in het Kröller-Müller Museum op zaterdag 12 mei beleven bezoekers nauwe verbanden tussen kunst, natuur en muziek. Acht gelauwerde musici onder wie pianist Julien Quentin, altviolist Georgy Kovalev en cellist Benedict Kloeckner nemen bezoekers mee op een tocht langs sfeervolle muziek van Tsjaikovski, Debussy, Schulhoff en Takemitsu. Aansluitend aan het concert is er een wandeling door de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

Kaarten bestellen kan via www.ikfe2018.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.