• Het eerste Internationaal Kamermuziek Festival Ede staat van 25 tot en met 28 mei in het teken van pianist Anna Fedorova

    Marco Borggreve

Vier dagen muzikaal feest in Ede

EDE Geniet tijdens het Hemelvaartsweekend van de prachtigste muziek op de mooiste locaties tijdens de eerste editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede (IKFE). In de Edesche Concertzaal, Akoesticum, Cultura, Huis Kernhem, Cinemec en kunsthandel Simonis & Buunk is het van 25 tot en met 28 mei vier dagen feest. Naast sfeervolle concerten zijn er nog veel meer activiteiten op het gebied van film, masterclasses en verdieping.

 

De spil in dit alles is pianiste Anna Fedorova. Zij trad al regelmatig op in Ede en maakte als artist in residence van de Edesche Concertzaal grote indruk. In haar kielzog neemt ze elf dierbare muziekvrienden mee, elk met een glansrijke internationale carrière. Verschillenden van hen zijn, verspreid over Europa, artistiek directeur van een eigen festival, zoals cellist Benedict Kloeckner van het Internationales Musikfestival Koblenz en violiste Eldbjørg Hemsing, verbonden aan het Hemsingfestival in Aurdal (Noorwegen).

 

FORELLENKWINTET In de Edesche Concertzaal geven deze musici maar liefst vijf concerten. Op Hemelvaartsdag opent het festival met een feestelijk avondconcert rondom Schuberts vrolijke Forellenkwintet. 's Middags verricht CineMec de aftrap met de filmklassieker 'A late quartet', over het wel en wee van een strijkkwartet dat in zijn laatste dagen verkeert. 

 

TANGO NIGHT Op zaterdagochtend is er voor kinderen in Cultura de voorstelling 'Zwier'. Op zaterdagmiddag zijn er in Akoesticum masterclasses voor amateurmusici en conservatoriumstudenten. Aan het eind van de middag is er een galerieconcert bij kunsthandel Simonis & Buunk. Dit concert vormt tevens de opmaat tot de 'grande finale' van het festival.

Na het feestelijke slotconcert, waarin alle festivalmusici acte de presence geven, waant iedereen zich tijdens de Tango Night even in Buenos Aires. De Argentijnse bandoneonspeler Marcelo Nisinman weet als geen ander hoe de tango moet klinken. Op zondagmorgen krijgt het festival nog een staartje met een bijzondere kerkdienst rondom klassieke muziek, georganiseerd samen met de Noorderwijkgemeente.

 

HEMELVAARTSWEEKEND De Edesche Concertzaal organiseert dit eerste Internationale Kamermuziekfestival, wat jaarlijks in het Hemelvaartsweekend plaats zal vinden. Met veel enthousiasme hebben de genoemde culturele partners zich aangesloten bij dit initiatief. Alle informatie over het IKFE is te vinden op de website www.kamermuziekfestivalede.nl.

BESTEL KAARTEN Kaarten zijn te koop via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.