• Chef een van de films tijdens Filmfoodfestival

    filmposter

Vier dagen Foodvalley Film Festival in Ede

EDE Op verschillende plekken in Ede vindt van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober het Foodvalley Film Festival plaats. Het festival wordt voor de eerste keer gehouden in het openingsweekend van het nieuwe theaterseizoen. Het is een jaarlijks filmfestival waarin foodfilms de hoofdrol spelen in combinatie met een spreker, workshop of bijvoorbeeld een proeverij. Van een inhoudelijke documentaire, feel good movie tot een kinderfilm. Bij Theater Cultura of op een bijzondere locatie.

Het Festival wordt op donderdag 28 september geopend door wethouder Leon Meijer. Na de opening zal Hans Steenbergen, van Food Inspiration, een trendtalk geven hij is trendwatcherin food. Om 19.30 uur begint de eerste film van het festival: '10 billion - what's on your plate?'. De organisatie omschrijft de film als volgt: ,,In 2050 zal de wereldbevolking gestegen zijn tot een hallucinante 10 miljard mensen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen gevoed kan worden? Bestsellerauteur en 'food-fighter' Valentin Thurn gaat in deze film op zoek naar oplossingen voor dit nijpende probleem.''

De tweede festivaldag, vrijdag, start met een Indiaanse lunch geserveerd door Bollyfoods-truck, 'Don't Worry Chicken Curry' & 'Hurry Hurry, Get Some Curry'. De tweede film van het festival is 'The Lunchbox', een Indiaas drama waarin een verkeerde levering van Mumbai's beroemde lunchbox-bezorgsysteem de levens van een jonge huisvrouw en een oude man verbindt.

DANSEN Op zaterdag 30 september speelt bij Remeker in Lunteren 's ochtends de film 'Dansen met Gehoornde Dames'. De organisatie licht de film toe: ,,Een indringend portret van een boerenechtpaar dat het verschil maakt in een wereld die overgenomen is door geld, regels en procedures.'' 'Dansen met Gehoornde Dames' is een film van Onno Gerritse. De film wordt ingeleid door Wim van der Voort. Na afloop is er een nagesprek met familie Van der Voort. 

In Cultura is op zaterdagmiddag een kindermiddag met voelen, ruiken, proeven en food van Uk & Co Kinderdagverblijven. Daarna draait de film 'Ratatouille', een animatie-avontuur. Een ratje, genaamd Remy droomt ervan ooit een grote Franse chef-kok te worden. Ellen Willems, culinair recensent van De Gelderlander, opent het avondprogramma, met aansluitend de film 'Chef'.  In deze film neemt chef-kok Carl Casper plotseling ontslagen bij een prominent restaurant in Los Angeles. Hij vertrekt naar Miami en met de hulp van zijn ex-vrouw, beste vriend en zoontje knapt hij een oude foodtruck op en begint hij zijn eigen restaurant op wielen.

WORLD FOOD CENTER De laatste festival dag begint 's ochtends bij het World Food Center met koffie/thee en Jorisbrood. Daarna kan onder andere de de film 'Terug naar de Korrel van de Graanrepubliek' bekeken worden, over de verschraling van het landschap en hoe het telen van oude graansoorten dit kan voorkomen. De ochtend wordt afgesloten met een gesprek over de film met Joris Voorthuizen. Met 'Ants on a Shrimp' wordt het festival afgesloten. ,,Een unieke en spannende fooddocumentaire over één van de meest invloedrijke mensen ter wereld René Redzepi van restaurant Noma, die samen met zijn team het grootste culinaire experiment uit zijn leven aangaat.'' Deze film wordt ingeleid door een vernieuwende culinaire bekende chef; Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel in Bennekom.

Meer informatie en tickets via www.foodvalleyfilmfestival.nl of www.cultura-ede.nl/theater/filmhuis.