• Het Hexagon Ensemble speelt op zaterdag 28 oktober meesterwerken van Mozart en Poulenc

    Jacqueline Imminkhuizen

Vier 500 jaar Reformatie in Edesche Concertzaal

EDE Vier 500 jaar Reformatie mee met Camerata Trajectina. Of beluister Mozarts meesterlijke 'Kwintet' voor voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn, gespeeld door het Hexagon Ensemble. Oude muziek en klassiek; het komt komend weekend allemaal voorbij in de Edesche Concertzaal.

 

IIedereen kent het verhaal dat Luther in 1517 zijn 95 stellingen op de kerkdeur in Wittenberg timmerde. Wat Luther niet wist, was dat zijn beweging zoveel prachtige muziek zou opleveren. Achteraf was het geen wonder, want Luther was naast beroemd theoloog, ook een getalenteerd dichter en componist.

 

CAMERATA TRAJECTINA Camerata Trajectina brengt op vrijdag 27 oktober de vroegste muziek van de Reformatie tot leven, zoals liederen die Luther zelf componeerde. En natuurlijk ontbreken de psalmen niet. De musici van Camerata Trajectina voorzien de liederen tijdens het concert van toelichting. ,,De taal is oud, dus het is nodig om hier en daar een woord te verklaren of de achtergrond bij een lied te vertellen", vertelt zanger Nico van der Meel. De musici hebben veel voorbereidingswerk in het project gestopt. ,,Allemaal onbezoldigd. Maar het is liefdewerk. We worden er gelukkig van."

 

MEESTERLIJKE MOZART Op zaterdag 28 oktober neemt het Hexagon Ensemble iedereen mee naar het jaar 1784. Toen schreef Mozart naar eigen zeggen een van zijn beste stukken. Daar waar zijn tijdgenoten de combinatie van piano en blazers liever meden, schiep Mozart zijn tot dan toe unieke 'Kwintet' voor hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano. Hij was er zelfs zo enthousiast over dat hij het beschouwde als zijn tot dan toe beste werk.

 

LIJFSTUK Lang was deze uitdagende combinatie van instrumenten voorbehouden aan Mozart. Pas aan het begin van de twintigste eeuw waagden grootheden als Poulenc en Roussel zich met succes eveneens aan de combinatie van blazers en piano. Het 'Sextuor' voor piano en blaaskwintet van Poulenc werd een van de belangrijkste twintigste-eeuwse kamermuziekwerken. Het werd net als Mozarts 'Kwintet' een van de lijfstukken van het Hexagon Ensemble. Fluitist Wout van den Berg vertelt: ,,We hebben veel met dit stuk."

 

KWAJONGENSTREKEN Over wat dit sextet zo bijzonder maakt, vertelt Van den Berg: ,,Poulenc was als 33-jarige nog een jonge hond toen hij de eerste versie van dit werk schreef. Dat hoor je duidelijk in de muziek terug, want het klinkt soms heel baldadig en kwajongensachtig."

Toch zitten er ook verstilde momenten in. Die twee elementen maken het tot zo'n groots stuk, vindt de fluitist. Met een knipoog vervolgt hij: ,,Niet voor niets kreeg Poulenc de bijnamen 'monnik' en 'kwajongen' mee."

 

Kaarten bestellen voor Camerata Trajectina en het Hexagon Ensemble kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.