• Phile Deprez

Veertig jaar liedjes met Van Maasakkers

EDE Gerard van Maasakkers staat zaterdag 3 februari met zijn jubileumprogramma '40 jaar liedjes' in Theater Cultura.

Veertig jaar geleden schreef hij zijn eerste liedje: 'Hee gaode mee'. Het  was de start van een bloeiende carrière. Van Maasakkers volgde altijd zijn eigen koers en werd een naam in de Nederlandse muziekwereld. Prijzen als de Gouden Harp (2007) en de Annie MG Schmidtprijs (2011 en 2013) waren de erkenning. In '40 jaar liedjes' maakt Van Maasakkers een keuze uit zijn dertien albums. ,,Een intieme avond met veelkleurige liedjes en anekdotes. Van ontroering naar uitbundigheid en weer terug. Met: Frank Cools  (gitaar, ukelele, zang) en Mike Roelofs (toetsen, zang)", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura.

VERLEGEN MANNEKE Van Maasakkers noemt het zelf het klassieke verhaal. Toen hij een jaar of tien was, mocht de stoerste jongen van de klas 'Stille Nacht' zingen met Kerstmis en hij niet. ,,Ik was een stil verlegen manneke. Toen moet ik gedacht hebben: mijn tijd komt nog wel. Vanaf het moment dat ik het wel durfde, ik was toen ongeveer 18 jaar, merkte ik hoe fantastisch ik het vond om te zingen."

TERUG IN DE TIJD Veertig jaar terug in de tijd, maar Van Maasakkers weet het nog als de dag van gisteren. ,,Het schrijven van het liedje 'Hee gaode mee' ging eigenlijk vanzelf. Het was mijn eerste liedje in het Brabants dialect. Ik voelde dat het echt iets van mij was, waarschijnlijk vanwege het Brabants. Dat was namelijk mijn eerste taal, pas op school leerde ik Nederlands praten."

Het eerste nummer dat Van Maasakkers veertig jaar geleden schreef, sloeg direct aan. ,,Omdat het simpel en makkelijk is om mee te zingen",, denkt hij zelf. ,,Op de tweede regel na dan, die kent het publiek na 40 jaar nóg niet."

Hij vervolgt: ,,Het is een voorstelling met anekdotes en liedjes om stil of blij van te worden. Er is ruimte voor gelach, ontroering en alles daartussen. Ik hoop dat het publiek even de kleine dagelijkse dingen vergeet en met ons op reis gaat door die 40 jaar."

KIJKJE IN DE KEUKEN Vraag Van Maasakkers waar zijn inspiratie voor het schrijven van liedjes vandaan komt. Hier is hij duidelijk over: ,,Ach, als je gewoon doorgaat met leven, dienen de onderwerpen zich vanzelf aan. Je raakt dingen en mensen kwijt, je krijgt er nieuwe bij. De liedjes gaan over verlies, over nieuwe en oude liefdes, over waar ik verbaasd over ben en over wat me kwaad maakt."

Veertig jaar liedjes is een kijkje in het leven. Een leven dat we allemaal herkennen. ,,Het mooiste compliment is als mensen zeggen dat het wel lijkt alsof ik hun eigen leven bezing."

Kaarten voor het theaterconcert zijn nog verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.