• Het BRISK blokfluitkwartet speelt op 23 september oude muziek uit Spanje en Portugal

    Hans van den Boogaard

Veertig blokfluiten op één podium

EDE Veertig blokfluiten op één podium. Het BRISK Recorder Quartet neemt op zaterdag 23 september dit arsenaal aan muziekinstrumenten mee voor de première van 'Canção'. In dit nieuwe programma bieden de vier musici van BRISK een kijkje in het muzikale Spanje en Portugal van de vijftiende en zestiende eeuw.

 

In 'Canção' (letterlijk: liedje) laat BRISK de grenzen tussen oude en nieuwe muziek verdwijnen. Bovendien hebben de stukken alles te maken met muziek die men echt zou kunnen zingen. Het is het zoveelste originele project waarmee BRISK al ruim dertig jaar het publiek van de ene in de andere muzikale verbazing laat vallen. Dit keer staat de muziek van het Iberisch schiereiland centraal. Het gaat niet alleen over oude muziek. ,,Vanaf het begin koppelen we oude aan nieuwe muziek", vertelt Bert Honig, BRISK-lid van het eerste uur.

 

BRISK BLOKFLUITKWARTET Wat BRISK uniek maakt is de combinatie van historisch onderzoek en nieuwe muziek. ,,Dit doen we al dertig jaar en nog steeds blijkt die formule niet uitgewerkt. Die diversiteit van stijlen heeft ons altijd aangetrokken." Met deze aanpak onderscheidt BRISK zich van reguliere klassieke-muziekensembles. ,,Een strijkkwartet kan kant en klaar werk op de lessenaar zetten. Bij ons gaat ontzettend veel werk aan een concert vooraf. Wij moeten eerst de stukken bewerken voordat we de muziek kunnen spelen. Bovendien is het kiezen van de juiste fluiten voor een bepaald stuk erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat."

VEERTIG BLOKFLUITEN Al die stukken uit ruim vijfhonderd jaar muziekgeschiedenis vragen om een batterij aan blokfluiten. ,,Het podium zal behoorlijk vol liggen met allerhande blokfluiten. Ik heb ze geteld en kwam uit op veertig blokfluiten, die we ook allemaal gaan gebruiken", vertelt Honig enthousiast. ,,We beginnen het concert met een groep unieke stukken uit de vroege renaissance. De muziek is bewaard gebleven, maar de blokfluiten uit die tijd helaas niet. Daarom hebben we ze laten namaken naar etsen en tekeningen uit die tijd." De klank van deze instrumenten bleek een regelrechte openbaring. ,,Het heeft iets mysterieus, iets ijls. Je kunt het vergelijken met een zacht tongwerkje van een orgel."

 

VERRASSENDE VERBANDEN Naast oude muziek speelt BRISK ook speciaal voor 'Canção' gecomponeerde muziek. Zo schreef Toek Numan een op Fado-muziek gebaseerde compositie. Gijs Levelt, trompettist in de Amsterdam Klezmer Band, liet zich voor zijn stuk 'Romanze Belinfante' weer inspireren door de sefardische liedcultuur van de Portugese Joden. Bert Honig: ,,De Fado heeft namelijk weer verbanden met de muziek van de sefardische Joden in Portugal. Zo is alles in 'Canção' met elkaar verbonden."

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten voor het BRISK Recorder Quartet via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal.

Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.