• Michiel Voet

'Uit verdriet geboren' te zien in Cultura

EDE Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het opwindende levensverhaal van Helene Kröller-Müller. Zaterdag 4 november is de voorstelling 'Uit verdriet geboren' te zien in Theater Cultura.

De 'powervrouw' die als eerste op grote schaal werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Met haar uitzonderlijke collectie realiseerde ze het Kröller-Müller Museum. Van dit museum kreeg Marijn toegang tot de kist met ruim 3.000 brieven die Helene schreef. Marijn laat Helene via haar brieven zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst, houdt ze en passant ook haar eigen levensvragen tegen het licht.

VERVOLGSTAP Deze voorstelling is een logische vervolgstap na de succesvolle en innemende producties die Julika Marijn maakte over andere eigenzinnige vrouwen uit de geschiedenis: Etty Hillesum, Maria Magdalena en Lady Di.

,,Vier jaar geleden kreeg ik een boekje over de Veluwe en daar stonden allerlei spreuken van Helene Kröller-Müller in. Briljante oneliners over de kunst en het leven. Ik was meteen geraakt. Zij zag kunst als de poort naar diepgang, naar een andere dimensie. Ik ben zelf ook altijd bezig met het zoeken naar verdieping en het 'hoe en waarom' van het leven, dus ik vond het heel inspirerend om te lezen dat zij zingeving zocht en vond in kunstwerken. Zeker omdat ik zelf ook schilder en verliefd ben op kunst. Toen ik daarna haar biografie las viel mijn mond open: wát een extreem verhaal is haar leven. Een familiedrama omdat ze geen goede band heeft met haar kinderen, haar verzameldrift waarvoor ze soms naar Parijs vertrok om 'even' drie Van Gogh-en te kopen, haar buitensporig rijke man, het verlies van hun kapitaal, het schenken van haar hele verzameling en dan die zielsverwant aan wie ze duizenden filosofische brieven schreef. Een meesterlijk verhaal, daar móest ik een voorstelling over maken."

TENTOONSTELLING Tegelijk is in het Kröller-Müller museum de tentoonstelling De mecenas en de 'verversbaas' te zien.

Bart van der Leck was een van de favoriete kunstenaars van Helene Kröller-Müller. Ze sluit met hem een overeenkomst voor meerdere jaren die haar recht geeft op eerste koop van zijn werk. Dit leidt tot een imposante verzameling Van der Lecks.

De tentoonstelling 'De mecenas en de 'verversbaas' laat een selectie zien van de 42 schilderijen en zo'n 400 tekeningen uit de museumcollectie.

 

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl.