• Cultura/Annelies

Tulipa Consort opent Proefkamermuziek

EDE De internationaal bekende sopraan Johannette Zomer opent zaterdag 23 september, samen met het Tulipa Consort, de serie Proefkamermuziek in Theater Cultura. Op het programma staat Dido en Aneas van Purcell.

Aeneas is Troje ontvlucht en doet Carthago aan. Hij verblijft als gast bij Dido, de koningin van Carthago. Ze worden verliefd en besluiten te trouwen. Aeneas krijgt van een tovenares een verzonnen boodschap waarin hem wordt aanraden zijn reis voort te zetten.

Na het afscheid sterft Dido door de hand aan zichzelf te slaan.De internationaal gelauwerde sopraan Johannette Zomer zal als Dido de aria 'When I am laid in earth' met de tekst 'remember me' zingen.

Daarnaast een keur van solisten, koor en ensemble. Het belooft een indrukwekkende scenische uitvoering te worden.Programma en bezetting: Dido, Johannette Zomer: Aeneas, Eric Habets: Belinda, Florien Hilgenkamp: Second Woman, First Witch Marlieke Haandrikman: Second Witch/Spirit, Emilie Wijers: Sailor, Jos Marcus: Sorceress Jolande, Schoonenberg: Sailor, Jos Marcus regie Marleen Prins; muzikale leiding Dirkjan Horringa: Ensemble Tulipa Consort, projectkoor.

KORTING Voorafgaand aan het concert treedt om 19.30 uur het Gelders Opera en Operette Gezelschap op onder leiding van dirigent Hans Lamers. Kaarten voor het concert zijn à 25 euro verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, telefoon 0318-672800 of www.cultura-ede.nl. Voor de serie kunnen belangstellenden nog met 20 procent korting kaarten kopen, wanneer gereserveerd wordt voor voor minimaal vier concerten. 

SERIE PROEFKAMERMUZIEK Een nieuwe serie klassieke muziek met ensembles en musici van topniveau. Bekende namen als het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta en Het Gelders Orkest staan ook dit jaar weer op het podium van Cultura. Daarnaast is er veel ruimte voor jong talent zoals Rosanne Phillippens, Daria van den Bercken, Lucie Horsch en Julian Schneemann.

Hun bevlogenheid en het rijke palet van muziekstijlen en theatrale hoogstandjes maken de serie Proefkamermuziek een lust voor oren en ogen. Voorafgaand aan de concerten zijn er inleidingen op de programma's. Musici vertellen vaak zelf over de composities die zij uitvoeren en de context van hun programma.

Ook zijn er met regelmaat amateurkunstenaars te bewonderen die thematisch gelinkt zijn aan de concerten van de professionals.Na afloop van de Proefkamermuziekconcerten worden er heerlijke wijnen geschonken in het Atrium van Cultura en is het tijd voor napraten. Maar de serie biedt meer dan avontuur en het strelen van zinnen.