• Claudia Kamergorodski

Try-out Neelie in Theater Cultura

EDE Theatergroep Suburbia heeft de primeur van een toneelvoorstelling geïnspireerd op het leven van Neelie Kroes met Carine Crutzen in de hoofdrol. Woensdag 11 oktober speelt zij een try-out voorstelling in Theater Cultura.

Neelie Kroes is een icoon: de vrouw die door alle glazen plafonds heen brak. Een kleurrijke politica, echtgenote én moeder, die na politieke verwikkelingen en persoonlijke drama's uiteindelijk een van de machtigste vrouwen van Europa wordt.  Hoe is het Neelie gelukt de top te bereiken in een mannenbolwerk? Hoe combineerde zij werk en privé? En is Neelie een inspirerend rolmodel voor Nederlandse vrouwen van nu? 'Nou, ik kan u vertellen: tranen hebben geen invloed op mij. In ieder geval niet op het werk.' - Neelie Kroes.

'Neelie!' is een razend actueel drama met Shakespeariaanse inslag. Over de zucht naar macht en vrouw-zijn in een mannenwereld. Naast Neelie Kroes passeren ook andere politieke coryfeeën de revue zoals Ruud Lubbers, Bram Peper en Pim Fortuyn. De cast bestaat onder andere uit Carine Crutzen, Dic van Duin en Thomas de Bres.

THEATERGROEP SUBURBIA Het stuk is van de makers van 'Madame Bovary', schrijver  Léon van der Sanden en regisseur Julia Bless Voorafgaand aan de voorstelling geeft Léon van der Sanden een inleiding om 19.30 uur. Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura.

Léon van der Sanden: ,,Ik heb dit stuk met Carine Crutzen in mijn hoofd geschreven. Zij is de actrice die dit kan, zij heeft het allebei in zich, de gevoelige en de gepantserde kant. Neelie Kroes als onderwerp drong zich vanzelf op. Dat komt gedeeltelijk door mijn persoonlijke interesse in het politiek bedrijf. Mijn vader kwam in 1971 voor het CDA in de Tweede Kamer, gelijk met Neelie. Je mond valt open als je al die crises waarin zij belandde de revue laat passeren, en je realiseert je hoe ze daar telkens toch weer bovenop kwam. Ze moest tegen haar verlegenheid in gaan, omdat haar leven zich voor een groot deel in het openbaar afspeelde."

Van de Sanden vervolgt: ,,Mijn stuk valt onder wat je faction zou kunnen noemen, geïnspireerd op het ware leven. Ik heb dankbaar gebruikgemaakt van de onuitputtelijke hoeveelheid publicaties en interviews met en over haar. Haar leven lang was ze een veel voorkomend persoon in alle roddelbladen en op de Privé-pagina van De Telegraaf. Daarnaast zijn er twee biografieën over haar verschenen die vol kleurrijke details staan. En ik heb uren gepraat met Bram Peper, haar laatste echtgenoot. Het stuk is geschreven vanuit een raamwerk dat begint vlak voordat ze hem na een huwelijk van zeven jaar op een rigoureuze manier de deur uit zet. Bram was geen burgemeester en minister meer en na de bonnetjesaffaire aan de drank, Neelie was meer alive and kicking than ever."