• Het Tsjechische Trio Martinu speelt op vrijdag 29 maart muziek van Beethoven, Dvorák en Martinu.

    Marina Krenkova

Trio Martinu speelt vrolijke Dvorák

EDE Trio Martinu neemt liefhebbers vrijdag 29 maart mee naar Tsjechië tijdens een concert in de Edesche Concertzaal. Vurige volksdansen en een vleugje nostalgie - het zijn kenmerken die terug te horen zijn in de pianotrio's van Dvorák en Martinu.

Trio Martinu vernoemde zich naar één van de grootste Tsjechische componisten: Bohuslav Martinu. Van hem speelt het ensemble zijn uitbundige 'Derde Pianotrio'. Muziek die past bij Dvoráks 'Pianotrio in f', op. 65. Zelfs Beethovens 'Kakadu-Variaties' hebben een Tsjechisch tintje. Hij baseerde het op een toen populaire aria uit de opera 'Die Schwestern von Prag'.

DVORÁK ,,Van Dvorák word ik altijd vrolijk.' Deze reactie is vaak te horen na een concert met muziek van de beroemde Tsjechische componist. Komt het door de meeslepende melodieën, de pakkende ritmes, of juist door de sporen van de weemoedige Tsjechische volksmuziek die door Dvoráks noten heen sijpelt? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want de muziek van Dvorák moet je gewoon over je heen laten komen. Bij Trio Martinu is Dvoráks muziek in uitstekende handen. Als geboren Tsjechen kennen de drie heren zijn pianotrio's als geen ander." Dvoráks 'Pianotrio in', op. 65 is een groots opgezet kamermuziekwerk.

SYMFONISCH ,,Met bijna 45 minuten muziek heeft het stuk symfonische proporties. Ik vind het zelf een van zijn beste stukken", vertelt Petr Jiríkovský, pianist van Trio Martinu. ,,Je zou het zelfs een symfonie voor drie instrumenten kunnen noemen. Er zit veel positieve energie in, zoals die prachtige melodieën die je zo mee kunt zingen."

JALOERS ,,Dvoráks leermeester Brahms was altijd een beetje jaloers op Dvorák, juist vanwege die meeslepende melodieën." Samen met Beethovens 'Kakadu-Variaties' is het een afwisselend programma geworden. ,,Met Trio Martinu spelen we graag combinaties van kleurrijke stukken. Dat is ook aantrekkelijk voor het publiek", vindt Jiríkovský.

TRIO MARTINU Dvoráks meesterwerk verbindt Trio Martinu met muziek van de componist waaraan het ensemble zijn naam dankt: Bohluslav Martinu. ,,We hebben voor zijn Derde Pianotrio gekozen, de meest persoonlijke van de drie", vertelt Petr Jiríkovský. ,,Alles wat zijn stijl uniek maakt, zit erin: van de Franse muziek uit zijn studiejaren in Parijs, tot de Amerikaanse jazz uit de tijd dat hij in ballingschap in de Verenigde Staten woonde."

Maar het belangrijkste kenmerk van Martinu's muziek is de verwantschap met de Tsjechische volksmuziek. Jiríkovský vervolgt: ,,Martinu citeert nergens letterlijke volksliedjes, maar toch klinkt zijn muziek door de gebruikte ritmes en bepaalde melodische wendingen op-en-top Tsjechisch; je herkent het direct!"

TIP: KCO KWINTET Weinig blaasinstrumenten mengen zo mooi met de klank van strijkers als de klarinet. Mozart was één van de eersten die dat ontdekte en verwerkt in zijn 'Klarinetkwintet'. In de Edesche Concertzaal combineren klarinettist Arno Piters en zijn collega's van het Koninklijk Concertgebouworkest het Klarinetkwintet met stukken van Schumann, Puccini en Keuris. Dit concert is op zaterdag 30 maart en begint om 20.15 uur.

KAARTEN Bestel kaarten voor Trio Martinu en Leden uit het Koninklijk Concertgebouworkest via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Aanvang 20.00 uur en einde rond 22.00 uur.