• Bariton Raoul Steffani en pianist Gerold Huber brengen op 11 oktober de mooiste liederen vol jeudig elan van Sibelius, Grieg en Berg.

    Ronald Knapp

'Topfit je diepste emoties tonen'

EDE Waarmee kun je je emoties beter uitdrukken dan met je stem? Misschien gaat het in het popsongs en klassieke liederen daarom zo vaak over diepe menselijke emoties rondom liefde en dood. In de Edesche Concertzaal beluister je komend seizoen een keur aan nationale en internationale zangers. Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

De Britse mezzosopraan Emma Brown komt over uit Engeland voor een programma met klassiekers als Gershwins 'Summertime'. Van Ree: ,,Bariton Raoul Steffani, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018, ontroert met liederen van zijn debuut-cd. Peter Gijsbertsen, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2018, zorgt ongetwijfeld voor kippenvel met Schuberts zwanenzang 'Schwanengesang'."

RAOUL STEFFANI De Nederlandse bariton Raoul Steffani behoort tot de belangrijkste jonge zangers van zijn generatie. ,,Een opmerkelijke zanger, met een natuurlijk geluid waarmee hij een emotie als verwondering overtuigend kan overbrengen”, schrijft de Volkskrant over deze jonge Nederlandse zanger. Samen met sterpianist Gerold Huber spreekt Steffani op 11 oktober in de Edesche Concertzaal met liederen van Grieg, Berg en Sibelius tot het hart.

Al het goede komt van ver, zeggen sommigen. ,,Dat geldt zeker voor de sfeervolle liederen en orgelstukken van Vaughan Williams, Gershwin en Copland. Geniet van 'hits' als 'Summertime' en een orgelversie van Barbers ontroerende 'Adagio for Strings'. Onder de titel 'From overseas' nemen organiste Willeke Smits en de Britse mezzosopraan Emma Brown je op 1 november mee naar het schilderachtige Engelse platteland en het bruisende New York."

SCHUBERTS ZWANENZANG ,,Je moet je diepste emoties tonen en topfit zijn", vertelt tenor Peter Gijsbertsen over het bestaan als zanger. Schuberts laatste liederenbundel 'Schwanengesang' is een en al emotie. Van Ree: ,,Laat je raken door liederen als 'Ständchen', 'Abschied' en 'Taubenpost'. Peter Gijsbertsen bezorgt je op 25 januari ongetwijfeld kippenvel met zijn warme tenorstem." ,,Een geluid dat deze liederen weldadig past", vindt OpusKlassiek.

Organist Rien Donkersloot en sopraan Mariët Kaasschieter brengen op 24 april een hymne aan de liefde.

,,Met prachtige gedichten op romantische klanken laten ze horen waar het echt om draait. Het programma loopt uit op de 'Four Love Songs' van Margreeth de Jong. Maar misschien komt Rachmaninovs woordeloze 'Vocalise' wel het dichtst in de buurt bij de beleving van de liefde. Want zeg nu zelf, voor de ware liefde schiet ieder woord te kort."

Kaarten bestellen voor de serie Edesche Liedrecitals, MijnSerie of losse kaarten kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot circa 22.00 uur.