• Chris Barber is de topattractie van de eerste Edese Bluesnacht.

    Ria Wigt

Topbezetting op eerste Bluesnacht Ede

EDE ,,Zonder overdrijving durven we te stellen dat dit een buitenkansje is voor de bluesliefhebbers. Het is werkelijk uniek dat al deze artiesten naar Ede komen." Edenaar Hans Wolven en Ria Wigt van Organisatiebureau Wigt International lopen over van enthousiasme als ze vertellen over de eerste Edese Bluesnacht, die op zaterdag 27 oktober vanaf 20.00 uur onder auspiciën van de Edese Blues Associatie zal plaatsvinden.

Wim Mulder

Mede dankzij de sponsoring door De Erven is er sprake van een topbezetting: legende Chris Barber en tienkoppige band, blueszangeres AJ Plug, Herman Ouboter met zijn band Slippin' and Slidin' en Big Hand Tom zijn die avond en (een deel van de) nacht te bewonderen.

DROOM Met de Bluesnacht komt een droom van Herman Ouboter en van Hans Wolven uit. Ze wilden samen dit evenement van de grond tillen. En nu is het zover. Er is al meteen sprake van een topbezetting. AJ Plug, onder andere bekend van de huisband van Johan Derksen, is zelfs bereid na een van haar vele optredens uit de grote tournee langs alle Nederlandse theaters, toch nog naar Ede te komen om in de Bluesnacht het grote bluesicoon van de laatste 60/65 jaar te ontmoeten: de 88-jarige Chris Barber uit Engeland.

INSPIRATOR De Engelsman Barber haalde alle grote blueslegendes uit de Verenigde Staten in de vijftiger en zestiger jaren over om met hem op te treden. Sister Rosetta Tharpe, Sonny Terry and Brownie McGhee en vele anderen traden op met Barber en zijn band. Zij toonden de jonge opkomende musici hoe de blues moest klinken. Onder anderen de Stones, The Beatles, John Mayall, Van Morrison en Eric Clapton.

Barber was met Lonnie Donegan verantwoordelijk voor de skiffle en daarna voor de blues in Groot-Brittannië. Hij trad al in de zestiger jaren in Duitsland op voor grote menigten. In de jaren daarna heeft hij zich een eigen plaats verworven in de Europese en Amerikaanse jazz- and bluesscene. Hij gaf tal van concerten.

EDE VERTEGENWOORDIGD ,,Op zijn 88ste is Barber nog steeds alive and kicking en is het voor Ede een prachtige kans om een groot icoon uit de bluesscene te ontmoeten, samen met een aantal grote Nederlandse bluesartiesten. En dit allemaal in Cultura'', aldus Wigt en Wolven. ,,Vanuit Ede is de blues vertegenwoordigd door initiator Herman Ouboter met zijn band Slippin' and Slidin'.

BOOGIE-WOOGIE Voor de opening van de avond hebben we een fantastische boogie-woogie man geëngageerd: Big Hand Tom. ,,De Bluesnacht is een mooie internationale en lokale aangelegenheid geworden. We zullen de Edese gemeenschap groots laten meegenieten van dit spektakel.''

Kaarten zijn verkrijgbaar via theater Cultura.