• Annet Malherbe in In Vrede

    Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Toneelvoorstelling over de littekens van de Tweede Wereldoorlog

EDE In Theater Cultura wordt donderdag 11 april de toneelvoorstelling 'In Vrede' op de planken gebracht door het gezelschap van theatermakers Berg&Bos. Met In Vrede schetst Berg&Bos hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, ook nu nog van invloed zijn op de samenleving. De voorstelling met Annet Malherbe, Paul R. Kooij, Wendell Jaspers begint om 20.15 uur.

In Vrede is een voorstelling over het leven in tijden van vrede. Over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.

WAARGEBEURD Het verhaal gaat over een man die op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit ontdekt. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden 'foute' moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek door de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt het verhaal van Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen zeventig jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

De voorstelling is gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Josua Ossendrijver, Ruben Koster en Nabil Nabo. Een prachtige mozaïekvertelling, verbonden door de verhalen over de oorlog. De voorstelling begint om 20.15 uur. Om 19.30 uur is er een inleiding door Bart Omlo van Het Platform Militaire Historie Ede. Hij vertelt in deze bevrijdingsmaand van Ede over de aprildagen van 1945.

RECENSIES De voorstelling ging 16 maart in première en kreeg lovende recensies: ,,In Vrede is een waardig en indrukwekkend stuk over de wonden die oorlog nalaat." (Volkskrant, 4 sterren).

,,De tekst van Van den Bos is poëtisch en geraffineerd opgebouwd. Langzaam maar zeker komen de puzzelstukjes op hun plek te liggen. 'In Vrede' is een gedragen voorstelling, licht van toon, die laat zien hoe het verleden doorwerkt op het nu." (Haarlems Dagblad)

BERG&BOS Berg&Bos bestaat uit acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht maken Van den berg en Van den Bos regelmatig een voorstelling samen als Berg&Bos, om zich de overige tijd elders te laten inspireren. Het gezelschap ontwikkelde zich bij Atelier Oerol, onder begeleiding van Erik Snel, waar ze op locatie hun eigen signatuur vonden met een drieluik over hun generatie. Daarna maakte Berg&Bos in 2014 de korte voorstelling Drive In. Het leverde een geslaagde voorstelling, vier-sterrenrecensies, een artistieke stap voorwaarts en een nominatie voor de BNG nieuwe theatermakersprijs op.

In het voorjaar van 2016 maakte Breg&Bos hun tweede voorstelling voor de zaal: Een coming of age voor bejaarden. Het eerste project onder de vleugels van producent Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek en leverde een nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs op.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of via de receptie van Cultura tel. 0318-672800.