• Tim Treffers tourt in januari door Tokio om zijn Japanse fans te ontmoeten

    Marleen Kuipers

Tim Treffers op tour door Japan

EDE De in Ede geboren en getogen Tim Treffers is in Nederland niet heel bekend met zijn muziek. In Japan is dat anders. In januari gaat de zanger een week op tour rondom Tokio, om zijn fans te ontmoeten. 

Fleur Bubbert

Treffers is altijd veel met muziek bezig geweest. Samen met Tim Vermeulen en Eric van den Brink begint hij vanaf 2012 nummers te schrijven. Dit leidde in 2015 tot zijn eerste album: 'Never trust a man in a fur coat'. Toch kwam zijn muziek in Nederland niet helemaal van de grond. ,,Ik maak niet echt de gangbare Nederlandse muziek", legt Tim uit. ,,Ik heb een eigen geluid en neem aspecten uit allerlei generaties mee. Het is complexe muziek die makkelijk luistert."

PLATENCONTRACT In Nederland mag zijn muziek dan niet gangbaar zijn, aan de andere kant van de wereld zijn ze een stuk enthousiaster over Treffers. Het label P-Vine Records bood hem een half jaar geleden een platencontract aan. ,,Het begon met één Japanse fan die me vertelde dat mijn muziekgenre het in Japan erg goed doet", vertelt hij lachend.

FANS De fan die hem via Facebook een bericht stuurde, gaf hem tips over Japanse muzieklabels. Op de ene avond stuurde Treffers meerdere mails naar bedrijven, de volgende ochtend kon hij zich aansluiten bij P-Vine Records. ,,Toen begon het allemaal, ging ik de hele molen in!"

Om alles te regelen is Tim inmiddels één keer naar Japan geweest. De bedrijfscultuur daar was wel even wennen voor de zanger. ,,Je bespreekt geen zaken overdag, dat gebeurt pas 's avonds aan de bar", legt hij uit. Ondanks de cultuurverschillen lukte het hem om zijn eerste album ook in Japan uit te brengen. Hierop kwamen vele reacties en lovende recensies.

Zijn tweede album 'Carnival of life', dat op 18 oktober verscheen, doet het ook erg goed in het land van de sushi en manga. Toch is het voor Treffers vooral nog een ver-van-zijn-bed-show. Tijdens zijn eerste bezoek aan Japan had hij namelijk nog geen fans. ,,Straks kan ik pas echt mijn publiek ontmoeten", vertelt hij enthousiast.

TOUR In het reizen rondom Tokio heeft de 29-jarige zanger dan ook veel zin. ,,Tokio is echt waanzinnig, ik heb echt zin om daar weer heen te gaan!" vertelt Treffers. Toch durft hij over zijn optredens geen verwachtingen te hebben. ,,We zien wel hoe het straks allemaal gaat. Ik heb een schema van mijn optredens en de bus is geregeld", vertelt hij met een lach. De trotse ouders van Tim gaan ook mee, om na een week touren nog een week door Japan rond te trekken.

Of hij na zijn avontuur in het buitenland ook van plan is om in Nederland aan de weg te timmeren? Ja en nee. ,,Het is mijn missie om ook in Nederland bekender te worden, maar ik wil daarvoor geen concessies doen aan wat mensen hier willen horen", vertelt Treffers. Bij zijn eigen geluid zal hij altijd blijven, ook als hij daarvoor helemaal naar Japan moet.

 

Treffers' albums 'Never trust a man in a fur coat' en 'Carnival of life' zijn via iTunes en Spotify te beluisteren. Kijk voor meer informatie op www.timtreffers.nl.