• Zoetstof, een bittere familiekomedie

    Bart Grietens

TheatergroepDe Vlieg speelt 'Zoetstof'

EDE Theatergroep De Vlieg speelt vrijdag 23 maart speelt de voorstelling Zoetstof, een familietragedie over het verzinken in oude patronen, waaruit je voorgoed dacht ontsnapt te zijn. De voorstelling ging afgelopen vrijdag in première in Arnhem en is nu te zien in Theater Cultura. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Het is augustus en het is warm. Drie volwassen broers komen samen na de begrafenis van hun vader. Lang regeerde moeder over het huis, maar na haar dood kreeg vader ongewild het stokje als hoofd van de familie in handen en zag hij zijn gezin langzaam uiteenvallen. Nu staat het huis er verweesd bij.

De drie broers zijn vooral bezig met hun eigen problemen en houden elkaar op afstand. Maar als het verhaal achter het plotselinge overlijden van vader zich ontrafelt, blijken ze elkaar meer nodig te hebben dan ze dachten.

De hitte is verlammend, het huis schudt op zijn grondvesten en langzaam brokkelt de laatste suikerlaag af. Als het stof gaat liggen, blijft er niets over, dan verknipte herinneringen en ontwrichte verhoudingen. Zoetstof is een bittere familiekomedie over het verzinken in oude patronen waaruit je dacht voorgoed ontsnapt te zijn.

THEATERGROEP DE VLIEG De Vlieg maakt toneel vanuit hun fascinatie voor het kleinmenselijk gedrag. Ze beleven een duivels genoegen aan het breed uitmeten van onze lelijkste kanten. Tegelijk is er een grote compassie voor de ploeterende mens, die in al zijn hulpeloosheid het leven gewoon niet kan overzien en bolwerken. De personages worstelen vaak vol ongemak met de zinloosheid van hun bestaan. De Vlieg wil gedrag laten zien: niet het grote drama speelt de hoofdrol, maar het feit dat er ondanks dat drama ook gewoon boodschappen gedaan moeten worden.

Linda studeerde in 2015 af aan de Arnhemse Toneelschool en speelde naast De Vlieg bij onder andere Toneelgroep Oostpool, Golden Palace, Keesen&Co, Dood Paard en BonteHond. Zowel als regisseuse als actrice staat haar grote fascinatie voor het sociale ongemak van de mens, die vol met onuitgesproken gevoelens betekenis probeert te geven aan zijn leven, centraal in haar werk.

Teun studeerde in 2016 af als toneelschrijver aan de HKU en schreef naast De Vlieg voor onder andere Kees en& Co en de Veenfabriek. Teuns werk kenmerkt zich door in te zoomen op het onvermogen van de pratende mens. Eerder maakte ze 'Taai Vlees', 'STUK' en 'M'n Lust en M'n Leven'.

Tot en met 2018 werken zij onder de vleugels van Keesen&Co met een subsidie in het kader van de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten. Daarbij worden wij begeleid door Willibrord Keesen en Rob de Graaf.

KAARTEN Kaarten voor de voorstelling zijn á 18 euro verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.