• De Theaterkijkers van het afgelopen seizoen met Judith Sturm (zesde van links) en de cast van De Vloer Op.

    Theater Cultura

Theater kijken in Theater Cultura

EDE In september start bij Cultura het nieuwe theaterseizoen. Voor dit theaterseizoen zoekt Theater Cultura theaterkijkers. Theaterkijkers zijn niet zomaar theaterbezoekers, maar jongeren in de leeftijd van 17 tot 27 jaar die het leuk vinden om theater te ontdekken én om anderen te inspireren over hun theaterervaringen. Dit is het derde seizoen dat jongeren zich bij Cultura kunnen aanmelden als Theaterkijker.

,,Met onze theaterkijkers willen we jongeren betrekken bij het theater. Jongeren gaan over het algemeen weinig naar het theater om verschillende redenen. Sommigen vinden een kaartje te duur. Anderen hebben de stap naar het theater nog niet durven nemen, omdat ze niet weten wat ze daar kunnen verwachten. Wij willen ze laten zien dat een bezoek aan theater eigenlijk heel leuk en inspirerend is. Want het gaat over dingen die wij allemaal herkennen. Daarom hebben wij de theaterkijkers bedacht. Zo kunnen ook jongeren op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende voorstellingen", aldus Maartje Zegers van Cultura.

INSPIRATIE JONGEREN De theaterkijkers bezoeken maandelijks één of meerdere voorstellingen in het theater. Na afloop geven ze een reactie over de voorstelling. Dat kan gaan over het thema van de voorstelling, de boodschap van de maker, het decor, het licht of de inleiding voorafgaand. ,,Het maken van die reactie laat ze nadenken over wat ze zojuist hebben gezien. Wat bedoelde een maker hiermee. En wat doet deze voorstelling met mij?"

Om dit te kunnen doen, krijgen de jongeren workshops van Cultura, waarin ze leren anders naar theater te kijken. Zij leren meer over het vormgeven van reacties op een voorstelling. Maar ook theorie over de achtergrond van theater, genres, speelstijlen en de rol van decor, licht en geluid. Want alles wat je ziet op het toneel, zo geeft Cultura aan, heeft betekenis.

,,Voorgaande jaren bleek het iedere keer een succes. Aan het eind van het seizoen staat daar een ongelofelijk enthousiaste groep jongeren, die stuk voor stuk zijn gevallen voor theater. En dat is precies wat wij hiermee willen bereiken."

SOCIAL MEDIA Judith Sturm was één van de theaterkijkers van vorig seizoen: ,,Als theaterkijker mocht ik elke maand naar Cultura om een voorstelling te bezoeken. Heel erg leuk, want zo kwam ik bij de meest vreemde of onbekende stukken terecht waar ik zelf nooit heen zou gaan. Zo ging ik bijvoorbeeld naar een moderne dansvoorstelling, kreeg ik een solo theaterstuk te zien, mocht ik genieten van improvisatie theater. Achteraf schreef, knutselde of dichte ik een recensie. Ik gun het iedereen om een jaar lang theaterkijker te zijn."

Maartje Zegers vult aan: ,,Voor het nieuwe seizoen zijn we specifiek op zoek naar jongeren die actief zijn op social media en het leuk vinden om via hun social media kanalen anderen te inspireren over hun theaterbelevingen."

Op de website van Cultura is meer informatie te vinden over de theaterkijkers. www.cultura-ede.nl/theater/theaterkijkers. Aanmelden kan tot 5 september.