• Trompettist Eric Vloeimans en organist Hayo Boerema creëren een sfeer waarin alles wat gebeurt, muzikaal spannend is.

    NEDICIdragoslav

'Summertime' in serie OrgelPlus

EDE Engelse koormuziek, jazzy tophits uit de Verenigde Staten, Franse romantische muziek voor fluit en orgel, het komt allemaal voorbij in de serie OrgelPlus. Het historische Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal klinkt het mooist met andere instrumenten en met zang. Komend seizoen beluister je de bijna onuitputtelijke mogelijkheden van dit instrument.

Al het goede komt van ver, zeggen sommigen. Dat geldt zeker voor de sfeervolle liederen en orgelstukken van Ralph Vaughan Williams, George Gershwin en Aaron Copland. Geniet op vrijdag 1 november van 'hits' als 'Summertime' van Gershwin en een orgelversie van Barbers ontroerend mooie Adagio for Strings. Onder de titel 'From overseas' nemen organiste Willeke Smits en de Britse mezzosopraan Emma Brown je mee naar het schilderachtige Engelse platteland en het bruisende New York.

KERST 'Once in Royal David's city' en 'O come, all Ye Faithful'; wanneer je deze liederen hoort weet je dat het bijna Kerst is. Beleef op zaterdag 13 december met het Roder Jongenskoor een typisch Engels kerstfeest met 'A Festival of Lessons and Carols'. Hierin worden beroemde christmas carols afgewisseld met negen traditionele advents- en kerstlezingen. En natuurlijk mag er meegezongen worden.

DWARSFLUIT EN ORGEL De dwarsfluit en het orgel lijken een beetje op elkaar, want het orgel is eigenlijk een grote verzameling fluiten. Toch is deze combinatie weinig op het concertpodium te horen. Daar brengen de Nederlandse sterfluitiste Eleonore Pameijer en organist Gerrit Christiaan de Gier graag verandering in. Op 31 januari 2020 laten ze in de Edesche Concertzaal horen hoe mooi dwarsfluit en orgel elkaar aanvullen. Met de weelderige muziek van Widor, Saint-Saëns en Guilmant waant de luisteraar zich in Frankrijk.

IMPROVISATIE Weet je wat zo leuk is aan improvisatie? De muziek ontstaat ter plekke. Zonder bladmuziek voor hun neus nemen trompettist Eric Vloeimans en organist Hayo Boerema de luisteraar mee in het moment. Het wordt op 27 maart 2020 een avontuurlijke toer waarvan de afloop onbeslist is. Hoe dat in zijn werk gaat? Boerema verklapt: ,,Waar we op azen zijn die momenten, waarop we geïnspireerd raken. Dat geeft een sfeer waarin alles wat gebeurt spannend is!"

LIEFDE Organist Rien Donkersloot en sopraan Mariët Kaasschieter brengen een hymne aan de liefde. Met prachtige gedichten op romantische klanken laten ze op 24 april horen waar het echt om draait. Van Hendrik Andriessens oorstrelende Cantique spirituel naar de muziek van Louis Vierne. Zijn stuk Les Angélus schildert een zacht luidend klokje in de ochtend- en de avondschemering. Het programma loopt uit op de Four Love Songs van Margreeth de Jong. Maar misschien komt Rachmaninovs woordeloze Vocalise wel het dichtst in de buurt bij de beleving van de liefde.

KAARTEN Bestel losse kaarten of de volledige serie OrgelPlus via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot omstreeks 22.00 uur.