• Stergitaristen Fernando Cordas en Izhar Elias spelen op zaterdag 10 maart muziek van Schubert, Albéniz en De Falla.

    Merlijn Doomernik

'Subtiele klanken van de klassieke gitaar'

EDE De gitaar trok al jong de aandacht van Fernando Cordas. Thuis hing er een gitaar aan de muur en toen Fernando groot genoeg was om erbij te kunnen, begon hij er ook op te pingelen. Het pingelen werd spelen en gaandeweg openbaarde zich zijn talent. Inmiddels is Fernando Cordas een van de belangrijkste Nederlandse gitaristen. Op zaterdag 10 maart speelt hij samen met Izhar Elias een duo-concert rond Schubert en Spaanse muziek in de Edesche Concertzaal.

Izhar Elias, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2011, speelde al eerder in de Edesche Concertzaal en maakte toen grote indruk met zijn gitaar uit de negentiende eeuw. Beide heren nemen voor hun concert nog meer soorten gitaren mee. Sterker nog, Fernando en Izhar hebben van de negentiende-eeuwse gitaar hun persoonlijke project gemaakt.

SCHUBERT OP GITAAR Niet alleen tegenwoordig, maar ook in de negentiende eeuw was de gitaar al een populair instrument. ,,Van Schubert en Berlioz weten we dat ze zelf ook gitaar speelden”, legt Cordas uit. ,,Helaas hebben ze er weinig muziek voor geschreven. Wel maakte gitaarvirtuoos Johann Kaspar Mertz prachtige bewerkingen van Schuberts muziek. Met mijn eigen bewerking van Schuberts laatste pianosonate ben ik in Mertz’ voetsporen getreden. Die muziek leent zich daar heel goed voor, omdat je in Schuberts pianomuziek veel gitaarachtige passages tegenkomt.”

TIJDREIS Tijdens hun concert in de Edesche Concertzaal nemen ze het publiek graag mee naar de negentiende eeuw. Niet alleen spelen Izhar en Fernando op historische instrumenten, ook halen ze inspiratie uit oude bronnen, zoals historische speelmethodes, brieven, krantenarchieven en afbeeldingen. ,,Voor ons was het een openbaring toen we ontdekten hoe vaak gitaristen vroeger staand hun instrument bespeelden. Dat doen wij tijdens ons concert dus ook."

Het wordt een bijzonder sfeervolle avond. ,,Met de subtiele klanken van de klassieke gitaar verleid je de mensen om te luisteren", vindt Fernando Cordas. ,,En als mensen de tijd nemen om écht te luisteren, dan maakt ze dat zoveel rijker. Wanneer het lukt om het publiek te verleiden met de kleurrijke klankwereld van ons instrument dan is onze missie geslaagd. Na concerten merk ik vaak de oprechte verwondering van het publiek. Dan zijn we trots dat de klassieke gitaar door ons weer even in het centrum van de belangstelling heeft gestaan.”

Beluister op vrijdag 9 maart Schuberts mooiste pianotrio. Trio Bell'Arte, met violist Noé Inui, cellist Benedict Kloeckner en pianist Vassilis Varvaresos, speelt dan opnieuw in de Edesche Concertzaal. Behalve het 'Tweede Pianotrio' van Schubert, speelt Trio Bell'Arte ook het 'Eerste Pianotrio' van Saint-Saëns.

Kaarten bestellen voor Trio Bell'Arte, Izhar Elias en Fernando Cordas kan via de website tickets.edescheconcertzaal.nl of via de bekende lokale voorverkoopadressen.