• Beluister het Dudok Quartet Amsterdam op vrijdag 26 oktober met meesterwerken van Beethoven en Janácek.

    Marco Borggreve

Strijkkwartetten in Edesche Concertzaal

EDE De Edesche Concertzaal is gemaakt voor het strijkkwartet. In de sublieme akoestiek versmelten de klanken van de violen, de altviool en de cello met elkaar, zonder dat er ook maar een detail verloren gaat.

In drie concerten ontmoeten bezoekers komend seizoen internationale top-ensembles, zoals de Zweedse O/MODERNT Soloists, aangevoerd door meesterviolist Hugo Ticciati, en het Britse Doric Quartet. Ook is er kans om een van de belangrijkste Nederlandse strijkkwartetten, het Dudok Quartet Amsterdam, te horen spelen. Het strijkkwartet wordt wel de symfonie van de huiskamer genoemd. Niemand minder dan Beethoven verhief het genre tot een van de hoogste kunstvormen. Elk van de strijkkwartetten brengt in de Edesche Concertzaal een muzikaal eerbetoon aan deze belangrijke componist. Een mooie opmaat naar het Beethoven-jaar 2020.

DUDOK QUARTET AMTERDAM Vurig en wild. Het Dudok Quartet Amsterdam is zonder twijfel een van Nederlands meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten. In de Edesche Concertzaal geeft het kwartet op vrijdag 26 oktober zijn visitekaartje af met onder meer Beethovens revolutionaire en grensverleggende 'Grosse Fuge' en het onstuimige strijkkwartet 'Kreutzer Sonate' van Janácek. ,,Met openhartig en bezield spel delen we de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld", laat het Dudok Quartet Amsterdam weten. Terecht is dit prachtige ensemble de kersverse winnaar van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award 2018.

O/MODERNT SOLOISTS ,,Een dankbaar lied aan de godheid na een zware ziekte", zo benoemde Beethoven het verheven middendeel van zijn Vijftiende Strijkkwartet, op. 132. Verheven zal het zeker klinken in de handen van meesterviolist Hugo Ticciati en zijn vrienden van ensemble O/MODERNT. Als artistiek directeur van zijn eigen festival behoort Ticciati ongetwijfeld tot de beste violisten van zijn generatie. Beethovens 'Heiliger Dankgesang' vormt op zaterdag 9 februari de verheven tegenhanger van Brahms' uitbundige 'Eerste Pianokwartet', op. 25. Speciaal voor dit meesterwerk keert voormalig artist in residence Nino Gvetadze terug naar de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal.

DORIC QUARTET Het Doric Quartet valt op. De unieke klank van dit ensemble en hun keuze voor speciale stukken houdt het strijkkwartet jong en fris, vindt de Washington Post. De vier musici haalden de ene na de andere belangrijke prijs binnen en als klap op de vuurpijl maakten ze in 2017 hun debuut in Carnegie Hall. Hoog tijd om deze vier topmusici op zaterdag 16 maart in de Edesche Concertzaal te beluisteren! Geniet van romantische strijkkwartetten van Beethoven en Mendelssohn én Brittens 'Derde Strijkkwartet'. Een expressief meesterwerk, dat tegelijk heel zangerig en sereen is.

Kaarten zijn te koop via tickets.edescheconcertzaal.nl en bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.