• De Nederlandse stersopraan Lenneke Ruiten zingt op zaterdag 18 november liederen van Liszt, Rachmaninov en Debussy

    onbekend

Stemmen vol emotie in serie Edesche Liedrecitals

EDE In de serie Edesche Liedrecitals beleven bezoekers tot de verbeelding sprekende vocalisten. De menselijke stem is ongetwijfeld het mooiste instrument. In ieder geval het eerlijkste, want klank en emotie vallen volledig met elkaar samen. In de serie Edesche Liedrecitals laten onder andere stersopranen Lenneke Ruiten en Francine van der Heijden van zich horen in hoogtepunten uit het klassieke liedrepertoire.

Sopraan Loes van Schothorst opent op vrijdag 6 oktober de serie Edesche Liedrecitals samen met organiste Margreeth de Jong. Onder de titel 'Love Songs' dompelen beide dames zich onder in prachtige romantische liederen over de liefde. Muziek die goed past bij het subtiele Ypma-orgel.,,Voor de pauze brengen we muziek van Mendelssohn, zijn zus Fanny en Clara Schumann", vertelt De Jong. ,,Ik wilde graag muziek van een paar vrouwelijke componisten spelen." Beide musici besluiten het concert met de 'Four Love Songs' van Margreeth de Jong zelf.

 

MUZIEK RONDOM AUSTEN Schrijfster Jane Austen is op zaterdag 4 november een van de centrale figuren op het programma van de Engelse sopraan Janet Forbes en organiste Dorien Schouten. ,,Muziek speelt een grote rol in haar romans, zoals Emma", vertelt Dorien Schouten enthusiast. ,,We spelen stukken die Austen zelf ook gekend moet hebben." Zelf heeft ze een bijzonder draadje met Austens boeken. ,,Ik ben dol op lezen en Jane Austen behoort zeker tot mijn favoriete schrijfsters."

LENNEKE RUITEN De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zingt de mooiste rollen bij de grootste operahuizen. Maar voor een liedrecital in de Edesche Concertzaal maakt ze graag tijd vrij. Samen met haar pianist en echtgenoot Thom Janssen heeft ze een bont programma met romantische liederen samengesteld. Het bevat onder meer muziek van Hahn, Chausson en Debussy. "Ik heb veel affiniteit met het Franse lied", vertelt ze. Maar er staan ook een paar liederen van Fanny Hensel-Mendelssohn op het affiche.,,Zo simpel, zo ontroerend", vindt Ruiten. Als contrast zingt ze ook de 'Cabaret Songs' van Benjamin Britten. ,,Heel theatrale en grappige liederen. Ze liggen mij heel goed."

 

FRANCINE VAN DER HEIJDEN Sopraan Francine van der Heijden en organiste Jetty Podt nemen bezoekers op vrijdag 2 februari mee naar het Frankrijk van Lili Boulanger. In 2018 is het honderd jaar geleden dat deze bijzondere componiste overleed. ,,Haar Pie Jesu was mijn verzoeknummer", vertelt Francine van der Heijden. Het hele programma is rondom dit stuk samengesteld. Francine vindt het heerlijk om met orgel te zingen. ,,De tonen blijven beter liggen. Je voelt de klankkleuren om je heen. En een orgel heeft zó veel kleuren. Dat is het grote verschil met een piano. Per stuk kan het palet een beetje veranderen. Dat vind ik heel prettig. Je voelt dat je een klanktapijt onder je hebt."

Bestel kaarten voor de serie Edesche Liedrecitals via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.