• Candida Thompson
    Photo: Marco Borggreve

    Marco Borggreve

Start serie intieme concerten in Cultura (video)

EDE Een fraaie start van de serie Proefkamermuziek in Theater Cultura: een concert van Amsterdam Sinfonietta op zaterdag 24 september. Het gaat om een intiem programma met de Franse klarinettist Oliver Patey.

DYNAMISCH EN VIRTUOOS Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Dit seizoen brengen de aanvoerders een intiem programma met de Franse klarinettist Olivier Patey. Waar de jonge Hindemith zijn Klarinetkwintet goot in een suite van vijf korte deeltjes met hoekige en opgewekte muziek, schreef de oude Brahms een melancholiek kwintet met een herfstachtige sfeer waarin de klarinet soms lijkt te huilen.

Het programma opent met een bewerking van Mozarts beroemde Vioolsonate in Bes. Violist Candida Thompson, tevens artistiek leider van het orkest, begeleidt de musici. Kaarten voor het concert zijn à € 24,00 verkrijgbaar bij de receptie van Cultura of via www.cultura-ede.nl. Het concert begint om 20.15 uur; om 19.30 is er een inleiding met een optreden van klarinetleerlingen o.l.v. Marieke van Wolde.

TOPNIVEAU De ensembles en musici zijn van topniveau. Hun bevlogenheid en het rijke palet van muziekstijlen en theatrale hoogstandjes maken de serie Proefkamermuziek een lust voor oren en ogen. Voorafgaand aan de concerten zijn er inleidingen op de programma's. Musici vertellen vaak zelf over de composities die zij uitvoeren en de context van hun programma. Ook zijn er met regelmaat amateurkunstenaars te bewonderen die thematisch gelinkt zijn aan de concerten van de professionals.

KORTING VOOR BEZOEKERS Bezoeker krijgen tot 15 september nog 20 procent korting op de serie, wanneer men minimaal vier concerten reserveert. Na afloop van de Proefkamermuziek concerten worden er heerlijke wijnen geschonken in het Atrium van Cultura en is het tijd voor napraten.

Maar de serie biedt meer dan avontuur en het strelen van zinnen. Het is een serie ontmoetingen, een gezellig avondje uit in Theater Cultura.

MATINEE CONCERTEN Speciaal voor wie liever overdag naar theater gaat dan 's avonds, presenteert Cultura drie klassieke concerten op de zondagmiddag. Het eerste concert is op zondagmiddag 16 oktober met Taralli. Taralli zorgt met rake noten voor trefzeker muzikaal vuurwerk. Vijf topzangers zingen bekende operamelodieën die de harten sneller doen kloppen. Van Puccini tot Rossini, via Mozart naar Monteverdi.

Dit eerste operaconcert op de zondagmiddag 16 oktober zal de harten sneller doen kloppen. In januari is de zondagmiddag voor Fuse.

Voor het volledige overzicht van de serie Proefkamermuziek, zie ook www.cultura-ede.nl of bel tel. 0318-672800.

Bron video: Olivier Patey (YouTube)