• Eric van Nieuwland

Soul uit de sixties in Cultura

EDE I'm a Soulman trok afgelopen seizoen volle zalen. In deze muziektheatervoorstelling staat het fameuze platenlabel STAX centraal en wordt een tijdsbeeld geschetst middels muziek, film en spoken word. I'm a Soulman laat hits als "Dock of the Bay" en "Knock on Wood" herleven maar vertelt ook het verhaal van een generatie jongeren die zoekt naar een eigen stem, tegen een achtergrond van rassenscheiding in een land dat in de jaren zestig in een diepe crisis verkeert.

Het gezelschap, met zanger Steffen Morrison en actrice/zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld, staat zaterdag 21 oktober in Theater Cultura.

VERHAAL I'm a Soulman vertelt het opmerkelijke verhaal van een blanke broer en zus, Jim en Estelle Steward, die in 1958 een studio beginnen in een zwarte wijk in Memphis. Ondertussen staat Amerika in brand. De studio wordt wereldberoemd en vormt het hart van het legendarische platenlabel STAX dat de eerdergenoemde hits produceert. Sam & Dave, Isaac Hayes, Booker T. en boegbeeld Otis Redding groeien in korte tijd uit tot grote wereldsterren ondanks of misschien wel juist dankzij de explosieve sfeer die er op dat moment in Amerika heerst. Otis Redding is dit jaar 50 jaar geleden overleden, dus speciale aandacht  voor Otis Redding en zijn muziek.

Het revolutionaire gedicht I AM - SOMEBODY van William Holmes Borders, dat echt bekendheid kreeg door dominee Jesse Jackson, zou het hoogtepunt worden van het legendarische Watt-Stax festival in 1973, ook wel The black Woodstock genoemd. 'I am - somebody' parafraseert in feite Isaac Hayes' uitspraak 'I am a Soulman' waarmee hij bedoelde dat een Soulman niet per se zwart hoeft te zijn, uit een achterstandswijk hoeft te komen of de blues moet kunnen zingen. Soulman staat voor oprechte passie, saamhorigheid en lef. Thema's die in iedere tijd weer naar hun vorm lijken te zoeken.

ACTUEEL Het is opmerkelijk dat de spanningen rondom het ideaal van de Stax Family nog altijd actueel zijn.

I'ma Soulman wordt gedragen door een gemengde cast met roots in Suriname, Indonesië, Trinidad & Tobago en Marokko. De voorstelling pleit voor saamhorigheid. Precies dat was de kracht van Stax. Muzikale creativiteit is er volop in het gezelschap, maar die blijft ondergeschikt aan het eerbetoon aan de oude soul.

Kaarten voor deze avond waarin de soulmuziek van de sixties centraal staat, zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.