• De karttrekkers van The Sixties expositie: Corrie Bakker (rechts) en Sofia Feenstra.

  Freek Wolff
 • De karttrekkers van The Sixties expositie: Corrie Bakker (links) en Sofia Feenstra.

  Freek Wolff
 • De karttrekkers van The Sixties expositie: Corrie Bakker (rechts) en Sofia Feenstra.

  Freek Wolff
 • De karttrekkers van The Sixties expositie: Corrie Bakker (links) en Sofia Feenstra.

  Freek Wolff

'The Sixties': tastbaar terug in de tijd

LUNTEREN Felle kleuren, hippies, lang haar, The Beatles, de Koude Oorlog, Martin Luther King, Vietnam en bromfietsen: het is een greep uit de expositie The Sixties in Museum Lunteren. De expositie wordt vandaag (vrijdag) officieel geopend door burgemeester Verhulst.

Freek Wolff

Corrie Bakker (64) en Sofia Feenstra (68) maakten de jaren zestig als tieners bewust mee. Daarom trokken ze graag de kar voor de nieuwe tentoonstelling, terwijl Wout Veldhuizen op het idee was gekomen. Beide dames zijn van de expositiecommissie en ze hopen dat The Sixties net zoveel bezoekers zal trekken als de voorgaande expo-successen.

MAX-TV Lunteraan Gert van Koesveld komt tijdens het gesprek nog even binnen om een paar glazen op de bar neer te zetten. Er staan ook echte bromfietsen uit die tijd: een Zundapp (‘buikschuiver’), een Solex en een Puch (met hoog stuur). De tienerkamer is bezaaid met muziektijdschriften, terwijl het geel-oranje behang oogverblindend van de muur knalt. Er staat een rotan stoel en tafeltje.

,,We zijn heel erg blij met het bioscoopje, waar de film ‘De jaren zestig’ draait, die we hebben gehuurd van Max-tv. Op Marktplaats hebben we zes echte bioscoopstoelen op de kop getikt, met van dat lekkere rode pluche.” Beelden van Schiphol, kunstschaatster Sjoukje Dijkstra en John Lennon in een bed van het Hilton komen voorbij. ,,We krijgen nog een echte jukebox van Cees Boers, waar singletjes uit die tijd in zitten.”

In een vitrine staan bijna alle elpee-titels van The Beatles en aan de wand hangt de iconische foto van John, George, Paul en Ringo die over het zebrapad van Abbey Road wandelen. Ook Elvis Presley, Cliff Richard en The Shadows ontbreken niet. ,,Ik was supertrots op mijn eerste transistorradiootje.”

FLOWER POWER De modepoppen zijn bont aangekleed, wat toen in de mode was, in de flower power tijd. De dames wijzen op de felle kleuren, de zeer wijde (soul)pijpen in de broeken, getoupeerd haar, de haarband met ‘peace’. De mini-rok en de hotpants (klein broekje) zijn te zien op de posters aan de wand.

Er hangt een grote kubus, waar in kort bestek de geschiedenis van het bewuste decennium de revue passeert. ,,Daar lees je over de wederopbouw, de Berlijnse Muur, de vrije zaterdag, de eerste kleurentelevisie, de moord op John F. Kennedy, de eerste man op de maan, hongersnood in Biafra, de Elfstedentocht in 1963, de nozems en provo’s, Dolle Mina’s, de anti-conceptiepil en de Koude Oorlog. Ik weet nog dat mijn ouders zich erg druk maakten over die dreiging.”

VEEL SNELLER In een vitrine staan verzamelingen van speldjes, sigarenbandjes, suikerzakjes en voetbalplaatjes. pick-ups, rolschaatsen en tijdschriften als De Spiegel, Panorama en Muziek-Express liggen er ook. Er klinkt constant popmuziek uit de sixties, wat een rustige sfeer van nostalgie oproept. Er komen nog posters in de bioscoop van filmsterren.

,,Als je dit allemaal ziet, besef je hoe onze wereld is veranderd. Het is allemaal veel sneller geworden”, besluit Corrie. De expo is te zien tot en met 15 juni dit jaar.

Meer info op museumlunteren.nl.