• Erwin van Doorn

Sint Antoniuskoor bestaat halve eeuw

EDE Jongerenkoor Sint Antonius uit Ede bestaat vijftig jaar. In de beginjaren was het koor revolutionair met de beatmis. Nog steeds trekt het katholieke koor door hun optredens extra jongeren naar de kerk. Vrijdag 9 november geeft het Sint Antoniuskoor een jubileumconcert in het Marnix College in Ede.

Mathilde van Ravensberg

Het jongerenkoor werd in 1968 opgericht door pastoor Pierik die vond dat het allemaal wel wat hipper kon binnen de rooms-katholieke kerk. Oud-koorlid Gerrie Berkhout (56) herinnert zich dat het koor in de jaren zeventig en tachtig zorgde voor een stampvolle kerk in Ede. Mensen uit de wijde omgeving kwamen naar wat ze de 'beatmis' noemden. Door het combo dat het jongerenkoor begeleidde. Maar ook doordat liturgische klassiekers als het Kyrie in het Engels werden gezongen en zelfs melodieën uit de popmuziek werden gebruikt om daar eigen religieuze teksten op te zetten.

De kerkgangers van wat toen nog de Antoniusparochie heette, genoten en overlaadden het koor met een oorverdovend applaus. Dat klappen werd op een gegeven moment te wild, dat is toen van hogerhand wat getemperd, weet Berkhout. Er waren weekenden bij dat het jongerenkoor deelnam aan drie vieringen. Die bloeiperiode van katholiek Ede is voorbij; ook hier slonk de geloofsgemeenschap door kerkverlating.

TWEEDE FAMILIE Toch is het jongerenkoor gebleven en koorleden Paula Hendriks (17) en Iliana Plaat (20) weten wel waarom: bindende factoren blijven de sfeer onderling en de gezamenlijke ontmoetingsruimte onder het kerkgebouw aan de Stationsweg. ,,Het koor voelt als een tweede familie", vindt Hendriks. Plaat is persoonlijk niet verbonden aan de katholieke kerk maar kwam via een vriendin bij het koor. ,,Je wordt heel snel opgenomen in de groep", vindt ze. Het koor is een middel om jeugd aan de kerk te binden", meent Hendriks.

OPTREDENS Het koor heeft vijfentwintig leden; bijna net zoveel mannen als vrouwen. Ook buiten de wekelijkse repetities gaan de koorleden met elkaar om. Dat die sfeer door de jaren goed is geweest, zien ze ook nu weer tijdens het jubileum. Oud-leden konden zich opgeven om mee te doen aan het jubileumconcert en de jubileumviering op zondag 11 november in de kerk. Inmiddels is er een gelegenheidskoor ontstaan van zeker honderd leden. Tegenwoordig treedt het Sint Antoniuskoor een keer per maand op in een van de acht kerken waaruit de huidige Titus Brandsma parochie bestaat. Zo vaak optreden als vroeger, dat is niet meer te realiseren voor de huidige drukke generatie jongeren, vindt Plaat.

REPERTOIRE Maar toch zijn de diensten met het jongerenkoor nog altijd heel speciaal. En het trekt nog steeds meer mensen naar de kerk dan een normale dienst. Het repertoire is een combinatie van klassieke kerkliederen en moderne muziek. Berkhout: ,,Bekende nummers blijven door de jaren heen terugkomen in het koor. Daardoor kunnen oud-koorleden zo makkelijk weer aanhaken. Deze liederen hoeven ze niet eens meer te oefenen, die zingen ze zo weer vierstemmig mee." Het concert in het Marnix College begint om 19.45 uur.