• Hans-Peter van Velthoven
  • Hans-Peter van Velthoven

Singer Songwriter Festival in Cultura

EDE Lucas Hamming, Stephanie Struijk, LAKSHMI, Rogier Pelgrim en Robbert Meijer treden vrijdag 26 januari op in Cultura tijdens een Singer Songwriter Festival, dat Cultura samen met Poppodium Ede organiseert. De entree is gratis.

Jan de Boer

Het oorspronkelijke idee was dat Cultura en Poppodium, achterburen, het festival gezamenlijk zouden gaan doen, vertelt Trijn Romein van Cultura. ,,We zouden allebei optredens verzorgen. Dat gaat niet gebeuren omdat de verbouwing van het gebouw van het Poppodium aan het Kuiperplein nog niet klaar is. Daarom is er besloten om het festival bij Cultura te doen."

COMBINATIE Hedzerd de Boer van Cultura en Stephan Beumer van Poppodium hebben met z'n tweeën de programmering van de artiesten gedaan. ,,Er komt een combinatie van artiesten, zowel lokale als een aantal wat landelijk bekende artiesten", weet Beumer. Robbert Meijer komt uit Ede, net als de nu in Wageningen wonende Rogier Pelgrim. ,,Lucas Hamming is wel de grootste naam op het festival, je kunt hem regelmatig horen op de grote radiostations."

MASTERCLASS In de middag voorafgaand aan het Singer Songwriter festival geven Lucas Hamming, LAKSHMI en Rogier Pelgrim een masterclass. ,,Dat doen we voor de amateurs in Ede die ook singer-songwriter willen worden", zegt Hedzerd de Boer. ,,Daarvoor moeten de mensen zich aanmelden via www.cultura-ede.nl of bij de kassa van Cultura. Tijdens de masterclass gaat Rogier Pelgrim vooral in op hoe je mooie liedjes maakt. LAHKSMI zal vertellen hoe je muziek maakt bij een liedje als je eenmaal de tekst geschreven hebt. En Lucas Hamming zal wat meer vertellen over het leven als singer-songwriter en als muzikant. En hoe doe je optredens, hoe ga je om met internet, radio en hoe je zorg je dat je daadwerkelijk succesvol bent als singer-songwriter." De masterclass is speciaal bedoeld voor degenen die verder willen als singer-songwriter. Wie de drie materclasses wil bijwonen is 25 euro kwijt.

UNIEK CONCEPT Het is de eerste keer dat er in Ede een Singer Songwriter Festival wordt gehouden. Het is volgens Stephan Beumer een vrij uniek concept. ,,Er zijn heel wat evenementen met singer-songwriters. Nergens was er een aspect aan dat de mensen zelf iets kunnen leren. Kijken en luisteren naar artiesten is natuurlijk leuk, maar dat je iets van de artiesten kunt leren, sprak ons heel erg aan. Het past ook in onze doelstelling van talentontwikkeling. We noemen dat Ede motiveren en een stapje verder helpen."

Lucas Hamming, LAKSHMI en Rogier Pelgrim vinden het volgens Hedzerd de Boer ook zelf heel leuk om iets te vertellen.

,,Zij wilden heel graag meedoen. Zij vinden het leuk om wat te vertellen over hun vak. Singer-songwriting is weer een trend, het was echt iets van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het komt wel weer terug, er is steeds meer aandacht voor. Singer-songwriting gaat echt weer meer terug naar het ambacht."