• Blokfluitste Hester Groenleer en organist Matthias Havinga spelen op vrijdag 1 februari muziek van middeleeuwen tot nu.

    Marco Borggreve

Serie OrgelPlus in Edesche Concertzaal

EDE Het historische Ypma-orgel (1882) van de Edesche Concertzaal is een prachtig instrument. Bovendien mengt de klank ook nog eens heel goed met die van andere instrumenten en zangstemmen. Daarom hoor je in de serie OrgelPlus het orgel niet alleen solo, maar ook in combinatie met cello, blokfluit, of zang. Zo komt alles wat het romantische Ypma-orgel uit 1882 zo uniek maakt samen in deze serie.

Wist je dat veel Nederlandse muziek zijn wortels heeft in Frankrijk? Op vrijdag 5 oktober volgen organist Gerben Budding en sopraan Margreet Rietveld dit spoor terug naar Frankrijk. Albert de Klerk en zijn leraar Hendrik Andriessen staan in het eerste deel van het concert centraal. Louis Vierne en zijn leraar Charles-Marie Widor klinken in het tweede deel. Als brug tussen Nederland en Frankrijk brengen Gerben Budding en Margriet Rietveld een verrassende improvisatie voor zang en orgel.

GRIEGS PEER GYNT De Noorse componist Edvard Grieg maakte zich onsterfelijk met zijn muziek bij het toneelstuk 'Peer Gynt'. Geert Bierling, organist van de Rotterdamse Doelen, maakte van Griegs muziek een speciale versie voor het Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal. Bariton Willem de Vries vertelt en zingt op vrijdag 2 november het beroemde verhaal van Peer Gynt.

Beleef het kerstfeest in traditioneel Engelse stijl. Het beroemde Roder Meisjeskoor zingt, met Sietze de Vries aan het orgel, op zaterdag 22 december de mooiste kerstliederen, afgewisseld met negen traditionele advents- en kerstlezingen. Natuurlijk word je van harte uitgenodigd om ook een couplet van een carol of hymne mee te zingen.

ORGEL EN BLOKFLUIT Muziek als een zoete herinnering: meesterwerken uit vervlogen tijden komen tot leven in de schitterende combinatie van blokfluit en harmonium. Matthias Havinga is organist van de Oude Kerk Amsterdam. Hester Groenleer speelt in het succesvolle blokfluitkwintet Seldom Sene. Samen brengen ze op vrijdag 1 februari stukken van Bach tot de middeleeuwen en van renaissance tot romantiek. Beluister Matthias Havinga solo in onder meer Mendelssohns beroemde 'Zesde Orgelsonate'.

Celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organiste Gonny van der Maten zijn klinkende namen in de kamermuziek- en orgelwereld. Ze speelden niet eerder samen, maar in de Edesche Concertzaal bundelen ze op vrijdag vrijdag 8 maart hun krachten in stukken van Robert Schumann en Manuel de Falla. Ook brengen ze twee gloednieuwe stukken, die componisten Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen speciaal componeerden voor de combinatie cello, piano en orgel.

Kaarten bestellen voor de serie OrgelPlus kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.