• Geniet van Schuberts meesterlijke Octet, gespeeld door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest

    PR Edesche Concertzaal

Schuberts Octet door solisten Concertgebouworkest

EDE Wie aan het Koninklijk Concertgebouworkest denkt, denkt direct aan grote meeslepende orkestwerken. Op zaterdag 25 februari speelt een selectie uit dit wereldberoemde orkest in de Edesche Concertzaal. Dat deze orkestleden ook schitteren in prachtige kamermuziek laten ze horen in Schubert 'Octet' voor klarinet, fagot, hoorn en strijkkwintet. Het ensemble koppelt dit meesterwerk aan het 'Octet' van Jörg Widmann. Een stuk dat veel met Schuberts 'Octet' heeft te maken.

 

De Duitse componist Jörg Widmann (1973) behoort tot de jongste generatie vooraanstaande Duitse componisten. Zijn muziek wordt wereldwijd door de belangrijkste orkesten en ensembles uitgevoerd, zoals het Gewandhaus Orchester Leipzig en de Boston Symphony Orchestra. Het bijzondere van Widmanns muziek zijn de herkenbare verbanden met de klassieke traditie. In zijn 'Octet' bijvoorbeeld heeft hij zich laten inspireren door Schuberts 'Octet'.

 

FRANZ SCHUBERT Schubert schreef zijn 'Octet' in 1824. Het was een uniek stuk in de muziekgeschiedenis, want geen enkele componist had zoiets vóór hem gedaan. Net als bijvoorbeeld het 'Forellenkwintet' behoort het 'Octet' nog steeds tot Schuberts bekendste stukken. Qua lengte lijkt het op een symfonie, maar wat betreft de stijl sluit het 'Octet' aan bij de lichtere kamermuziekgenres, zoals het divertimento. Dat was muziek die in Wenen vooral tijdens feestelijke bijeenkomsten klonk.

 

ORKEST SPEELT KAMERMUZIEK Kamermuziek gespeeld door leden van een orkest, is dat niet vreemd? Binnen het Koninklijk Concertgebouworkest is naast beroemde orkestwerken ook veel ruimte voor kamermuziek. Klarinettist Arno Piters vertelt: ,,Kamermuziek is belangrijk, zeker voor de strijkers. Die staan er dan een keer helemaal alleen voor; elke nuance hoor je. Kamermuziek komt het samenspel van het hele orkest ten goede, want je moet enorm goed letten op wat er om je heen gebeurt. En dan maakt het eigenlijk niet uit met wie je samen speelt, want iedereen speelt de sterren van de hemel. Daarom vind ik het zo geweldig om samen het programma met de schitterende octetten van Schubert en Widmann te doen."

 

WAANZINNIGE EFFECTEN Op de vraag wat deze octetten zo bijzonder maakt, antwoordt Piters: ,,Het is een enorm romantisch programma. Schuberts muziek klinkt zo temperamentvol en zit vol vloeiende melodieën, waarin allerlei emoties naar boven komen. De ene mooie melodie is nog niet voorbij, of de andere dient zich alweer aan. Bij Widmann gebeurt dat ook, maar het klinkt moderner. Het stuk zit vol waanzinnige effecten en hij schuwt moderne speeltechnieken niet. Soms steekt hij ook de draak met Schuberts 'Octet', maakt hij er een karikatuur van, net zoals Mahler dat kon doen."

Arno Piters heeft Widmann een paar keer ontmoet. ,,Het is een leuke kerel en zelf ook klarinettist. Als componist heeft hij net als Schubert zijn eigen taal gevonden. In die taal verschillen ze van elkaar, maar de muzikale boodschap is bij beiden dezelfde."

BESTEL KAARTEN Tickets voor het concert door Lavinia en Carel op 24 februari en Schubert 'Octet' op 25 februari zijn te bestellen via: http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.