• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

'Schilderworkshops met smaak' in Bennekom en Otterlo

BENNEKOM/OTTERLO Het kwarktoetje van de lunch gaat mee naar de schilderezels, dat is geen enkel probleem. Dianne van Amerongen en Charlotte Wijker uit Bennekom geven creatieve workshops met een culinair tintje. Vandaar de naam: 'Schilderen en Meer.'

Freek Wolff

 

,,We wonen in dezelfde straat en Charlotte kwam bij mij schilderen, waardoor we bevriend raakten. Zo heeft ze de kneepjes van het vak geleerd", verklaart Dianne, die zegt dat haar artistieke talent op zeer jonge leeftijd al werd ontdekt. ,,De juf op de kleuterschool liet aan mijn moeder zien dat ik meer tekende dan de standaard kopvoeter die kinderen dan meestal maken."

ARTISTIEKE BLOED Op de mavo maakte ze al portretjes in opdracht en hierna volgde ze in Wageningen twee jaar schilderles. Vervolgens deed Dianne lange tijd niks meer met haar hobby en ging ze administratief werk doen. Totdat haar artistieke bloed toch weer ging borrelen en ze bij Krek in Ede tien jaar lang lessen volgde van Wim Schreuder, van wie ze veel leerde. In Amsterdam werd ze nog didactiek bijgebracht om zelf ook les te kunnen geven.

Na haar eerste workshop reageerden deelnemers zeer enthousiast en dat was hét signaal voor Dianne om er meer mee te doen. Dat werd Schilderen en Meer, wat de Bennekomse samen met Charlotte op touw zette. ,,Het is voor ons eigenlijk een uit de hand gelopen hobby." Begin 2016 kreeg Schilderen en Meer ook formeel bestaansrecht, incluis een kvk-nummer.

FOCUS De focus ligt uiteraard op het schilderen, maar het stukje 'meer' is net zo belangrijk, het aspect waar vooral Charlotte zich op richt. ,,Hierbij gaat het om eten. De workshop kleden we aan met koffie met gebak, een lunch of hapjes en drankjes. Dat kan in ons Bennekomse atelier of op andere locaties. Dit doen we bijvoorbeeld in De Houtzagerij op camping De Wije Werelt in Otterlo, maar ook bij Pizza & Pizza in Ede. ,,We zijn nog op zoek naar meer plekken."

De workshops zijn in principe steeds voor verschillende deelnemers. ,,Maar we hebben nu twee dames die al voor de derde keer meedoen. Dus blijkbaar valt het wel in de smaak." De workshops zijn verschillend van opzet. Met een grote map laat Dianne enkele schildermogelijkheden zien: boerderijdieren op steigerhout (met 3D-effect), portretschilderen (in stijl van Marte Röling of Andy Warhol), karikaturen (,,Gegarandeerd werkt dat op de lachspieren") en portretten geïnspireerd op abstract expressionisme.

Van Amerongen maakte sjablonen die deelnemers gebruiken om basislijnen op te zetten van bijvoorbeeld een dier, waarna een deelnemer het schilderij zelf naar eigen inspiratie en kunnen afrondt. ,,Ik merk dat mensen het best een beetje spannend vinden en zich afvragen of ze het wel kunnen. Maar al snel hoor ik dat het een hele ontspannende ervaring is. Het is voor iedereen toegankelijk en mensen gaan met iets leuks naar huis, wat ze zelf gemaakt hebben."

De dames benaderen ook bedrijven en organisaties, omdat de workshops met eten aantrekkelijk zijn voor groepsuitjes. ,,Deelnemers vinden dit vaak superleuk, want deze combinatie van schilderen en eten is een belevingsconcept. Je bent creatief bezig, maar kunt tegelijk lekker borrelen en eten."

Info: schilderenenmeer.nl