• Anja Berends met een van haar werken.

    Danny van Zeggelaar

'Schilderen is een uitlaatklep'

EDE De Edese schilderes Anja Berends exposeert op zaterdag 23 en zondag 24 maart voor het eerst haar kunst, in Ubbergen. Een bijzondere expositie, want Berends heeft fibromyalgie, een spierziekte.

Danny van Zeggelaar

Wie de woonkamer van Berends in komt lopen, ziet een grote verscheidenheid aan kunstwerken. Het zijn bijvoorbeeld landschappen, maar een paar blikvangers zijn de enorme, vrolijke gezichten die ze heeft geschilderd. ,,Iedereen die ik spreek, ziet wat anders", zegt Berends. ,,Sommigen zijn er helemaal weg van, anderen vinden ze helemaal niets."

VROLIJK De kunstwerken zijn vrolijk. En dat helpt Berends, die de ziekte fibromyalgie heeft. Ze kreeg de diagnose toen ze 32 jaar was. ,,Het heeft niet alleen maar met je spieren te maken, ook met je hersenen", legt ze uit. ,,Na dit interview ben ik helemaal op. Toen ik 32 was, moest ik eigenlijk het leven van een 80-jarige leven. Dat wilde ik niet." Nu moet ze, als ze wat doet, rusten, weer wat doen, rusten, enzovoort. ,,Ik moest echt naar mijn eigen lichaam leren luisteren, maar ik zei op een gegeven moment wel tegen mezelf: ik kan niet zielig doen, ik moet wat doen."

UITLAATKLEP En dat vond ze in schilderen. ,,Het is in feite een uitlaatklep voor mij geweest. Dan ben ik helemaal weg, dan voel ik niets. Ik kan het niet uren achter elkaar, maar ik kan de hele dag lekker schilderen. Je moet een doel hebben. De een kijkt graag televisie, de ander leest. Ik heb dat gevonden in de schilderen."

Eigenlijk schilderde ze in eerste instantie realistisch met olieverf. Maar, zo merkt Berends op, het drogen van doeken met olieverf duurde lang. En niemand wil dat soort kunst meer hebben. ,,Ik werd er heel ongeduldig van. Een paar jaar geleden maakte ik de switch: iedereen was bezig met kleur."

VOORPAGINA De inspiratie van de enorme gezichten die Berends schildert, komt overal vandaan. Ze haalt er een voorpagina van een magazine bij. ,,Het schilderij zegt mij vervolgens wat ik moet doen. Ik schilder intuïtief. De kleuren komen gewoon in mij op. En soms maak je dus een fout." Meestal doet ze een week of drie over het maken van een schilderij. ,,De ene dag werk ik twee uur, de ander een uurtje. Maar dat is niet erg. Het is mijn hobby."

Haar collectie wordt inmiddels zo groot, dat een aantal schilderijen in de verkoop gaan. Bij de expositie in Ubbergen is er gelegenheid om te kopen. Maar, waarom helemaal in Ubbergen? ,,Ik wilde per se een expositie in het weekend van 23 en 24 maart. In Ede was geen ruimte, maar in Ubbergen wel. We zijn daar wezen kijken en het is een heel romantisch kerkje, waar ook nog huwelijken worden gesloten. Met hele mooie, grote ramen."

De expositie wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur in Het Witte Kerkje in Ubbergen, aan de Rijksstraatweg 38. De toegang is gratis. Wie haar kunst alvast wil zien, kan terecht op haar site ModernArtbyAnja.com of op Instagram: modernartbyanja.