• Ezzammoury exposeert tot en met 27 juli in Cultura.

    Salman Ezzammoury

Salman Ezzammoury exposeert in Cultura

EDE Reizen zit kunstenaar/fotograaf Salman Ezzammoury in het bloed. Hij bezocht al vele landen en steden, zoals Cuba, Israel, Australië, Chrudim, Japan, en New York. Ezzammoury exposeert tot en met 27 juli in Cultura.

Zijn reizen combineert hij dan met zijn werk, dat wil zeggen hij neemt altijd zijn camera mee. Meestal heeft hij dan al een project voor ogen. Een reis die veel indruk op hem gemaakt heeft, was zijn rondreis door IJsland enkele jaren geleden, die grote indruk op hem maakte. De onherbergzaamheid sprak hem enorm aan. Toen hij later een uitnodiging kreeg om in IJsland te komen werken en exposeren hapte hij meteen toe.

IJSLAND En zo verbleef hij in augustus 2018 een maand in het stadje Akureyri, in het noorden van het land. Het is naar inwonertal de vierde stad van het land, maar het is de enige grotere stad buiten de regio Reykjavik. Ezzammoury verbleef daar op uitnodiging in de Gil Artist Residency, een plek voor research, productie, congressen en tentoonstellingen op het gebied van kunst. In het stadje is veel belangstelling voor kunst, er zijn wel meer dan tien musea te vinden.

Gedurende de dertig dagen dat Salman Ezzammoury daar verbleef, produceerde hij één kunstwerk per dag. Hij kon daarbij gebruik maken van de faciliteiten die het centrum bood.

De dertig kunstwerken werden in de Deiglan galerie een expositieruimte van de organisatie tentoongesteld. Deze kunstwerken, getiteld ´Akureyri door de ogen van een vreemdeling', zijn nu ook in Cultura te zien.

Bij het maken van dit werk was Ezzammoury gefascineerd door de stad, het landschap en de mensen. Deze thema´s komen terug in het werk dat hij daar maakte. Vooral het landschap, van het gebied vlakbij de poolcirkel, maakte diepe indruk op hem. De geur, de leegte, dicht bij moeder aarde, hij kreeg het gevoel dat het leven nu pas echt begon.

NIEUWE WERKELIJKHEID Salman Ezzammoury werkte daar volgens zijn beproefde recept: fotograferen en vervolgens de foto´s beschilderen, Een combinatie van fotografie en digitaal schilderen. Nauw verwant aan de schilderkunst, waarmee hij een nieuwe werkelijkheid creëert.

Zoals hij zelf zegt: ,,De moderne technieken zijn mijn gereedschap. Ik houd van experimenteren." Met zijn beschilderde foto's wil hij vooral duidelijk maken wat hij voelt: bij zijn ervaring van een moment, een situatie of een plek. Zijn werk draagt een poëtisch karakter en laat ruimte voor de associaties van de kijker.

INTERNATIONALE BELANGSTELLING Er was veel internationale belangstelling voor het werk dat Salman Ezzamoury in Akureyri maakte.

Ezzammoury legt ook een boodschap in zijn werk. Hij is van mening dat kunst niet alleen de samenleving verrijkt, maar hij vindt vooral dat kunst mensen bij elkaar brengt. Kunst als wapen voor een betere wereld.

De expositie is tot en met 27 juli te zien in Cultura. De kunstenaar is aanwezig op 28 juni, 5, 12, 14, en 19 juli van 14.00 tot 17.00 uur in Cultura of op afspraak. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een catalogus uitgegeven met een voorwoord van Hester Veltman-Kamp, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Ede.