• Geniet op vrijdag 1 december van onder meer Moessorgski's klassieker 'Schilderijententoonstelling' door het Ciconia Consort

    Leon Hardenberg

Russische meesterwerken door Ciconia Consort

EDE Als het buiten donker en guur is, kun je het beste binnen zijn. Beleef daarom op vrijdag 1 december een hartverwarmende avond in de Edesche Concertzaal met strijkorkest Ciconia Consort. Dit Haagse orkest, bestaande uit de crème de la crème onder de nieuwste generatie Nederlandse musici, nemen je samen met bariton Marc Pantus mee naar het sprookjesachtige Rusland.

 

Het programma loopt van Tsjaikovski's meesterlijke 'Serenade' voor strijkers, via twee aria's van Rachmaninov en Sjostakovitsj uit op Moessorgski's beroemde 'Schilderijententoonstelling'.

 

BERNARD HAITINK Niet alleen het Ciconia Consort bestaat uit getalenteerde musici, ook dirigent Dick van Gasteren heeft de nodige sporen verdient. Hij was lange tijd de persoonlijke assistent van Bernard Haitink en werd als een van de weinige Nederlandse dirigenten uitgekozen om in Wenen een meestercursus te volgen bij de legendarische dirigent Ferdinand Leitner.

Ervaringen die diepe indruk maakten op Dick van Gasteren.

RUSSISCH TINTJE In de Edesche Concertzaal brengt het Ciconia Consort een sprookjesachtig programma met Russische muziek. Over hoe dit programma tot stand kwam, vertelt Dick van Gasteren: ,,Het begint met een idee. Daarna ga je verder zoeken en op een gegeven moment heb je dan een draadje te pakken." Voor Van Gasteren valt er in de Russische muziek veel te ontdekken. ,,Dat land heeft zo'n enorm rijke cultuur." Uit de Russische muziekgeschiedenis neemt het Ciconia Consort dan ook een aantal absolute hoogtepunten mee, waaronder muziek van Tsjaikovski en Moessorgski. "Tsjaikovski's 'Serenade' voor strijkorkest is een van de bekendste stukken", aldus Van Gasteren.

 

TENTOONSTELLING Van Moessorgski's 'Schilderijententoonstelling' speelt het orkest een prachtige versie voor strijkers. ,,Iedereen kent de orkestversie van Ravel, maar die klinkt erg Frans. In onze versie voor strijkorkest benadrukken we juist het Russische karakter van de muziek. De klank van de Russische strijkersschool is wereldberoemd." Ook de stem van bariton Marc Pantus draagt bij aan het Russische karakter van het programma. Hij zingt onder andere een aria uit de opera 'Aleko' van Rachmaninov en een gedeelte uit de 'Veertiende Symfonie' van Dmitri Sjostakovitsj. Muziek die Marc Pantus op het lijf lijkt te zijn geschreven. Van Gasteren vertelt enthousiast: ,,Zijn stem is donker, vol en mannelijk. Een echte Boris Godoenov."

 

JAN VAYNE Denk ook aan het traditionele decemberconcert van Jan Vayne op zaterdag 2 december. Opnieuw heeft het publiek daarbij een grote inbreng. ,,Jij bepaalt wat hij gaat spelen. Natuurlijk geeft Jan daar een verrassende draai aan. Geniet van een heerlijke avond uit met de hele familie", vertelt een woordvoerder van de Edesche Concertzaal. Kaarten bestellen voor het Ciconia Consort en Jan Vayne kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen: 12,50 euro.