• Bert Nienhuis

Rijk palet aan klanken, geuren en smaken bij Proefkamermuziek

EDE ,,De avontuurlijke serie Proefkamermuziek van Cultura is als een muzikale reis over grenzen. De ensembles en musici zijn van topniveau. Hun bevlogenheid en het rijke palet van muziekstijlen en theatrale hoogstandjes maken deze serie tot een lust voor oren en ogen", vertelt Linda Wildekamp van Cultura. Cultura beidt dit seizoen 14 concerten in de serie Proefkamermuziek, met bekende ensembles maar ook nieuw en opkomend talent.

De internationale gelauwerde sopraan Johannette Zomer en Tulipa Consort nemen de bezoekers mee in een mini-opera over het bekende verhaal van Dido and Aeneas van Purcell. Het Nederlands Blazers Ensemble ging in het voorjaar 2017 op tour naar Georgië en samen met muzikale helden uit dit land maakten zij het programma Made in Georgië. In Tripelconcerten van Combattimento krijgen afwisselend drie instrumenten een solo toebedeeld.

SCHUBERT ,,The Secret Diary of Nora Plain van het Ragazze Quartet en Norah Fischer brengt een liedcyclus, omgeven door broeierige klanken van een strijkkwartet, de onvoorspelbare ritmiek van een jazzdrummer en prachtige zang van Nora Fischer. Amsterdam Sinfonietta laat u in Hemelse Schubert genieten van Schuberts iconische strijkkwartet in C in een bijzondere versie met contrabas en Het Gelders Orkest en Carel Kraayenhof spelen samen Piazzolla. In december brengt Koorschool- Midden Gelderland het inmiddels bekende kerstconcert."

BACH EN VIVALDI Wildekamp vervolgt: ,,In het nieuwe jaar geniet u van onder andere het Hexagon Ensemble, Julian Schneemann, Rosanne Philippens en Daria van den Bercken. Lucie Horsch speelt met haar blokfluit Bach en Vivaldi samen met Het Gelders Orkest. In een ménage à trois met pianiste Micha van Weers storten sopraan Tineke Rooseboom en bariton Robbert Muusse hun harten uit in een semi theatraal concert L ámour à Trois. Voor Victory Boogie Woogie van Wishful Singing lieten componisten zich inspireren door het beroemde doek van Mondriaan."

Proefkamermuziek is een serie van ontmoetingen, een gelegenheid om een avondje uit te gaan in Cultura.