• Meesterpianist Denis Kozhukhin speelt op vrijdag 3 november Gershwins swingende Rhapsody in Blue

    Paul Marc Mitchell

'Rhapsody in Blue' in Edesche Concertzaal

EDE Beleef komend weekend Gershwins klassieker 'Rhapsody in Blue'. Op vrijdag 3 november speelt meesterpianist Denis Kozhukhin dit overbekende werk aan de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. Op zaterdag 4 november brengen sopraan Janet Forbes en organiste Dorien Schouten muziek uit Jane Austens beroemde romans als 'Pride and Prejudice' tot leven.

 

Sinds meesterpianist Denis Kozhukhin in 2010 de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd won, raakt het publiek overal waar hij speelt uitzinnig. De Telegraaf schreef over zijn debuut in het Concertgebouw: ,,Het was alsof er een wervelwind door de Grote Zaal ging...Met een ongelooflijk fijn en genuanceerd toucher gaf hij de klank kleur en diepte."

 

RHAPSODY IN BLUE In de Edesche Concertzaal laat hij zijn inspiratie de vrije loop in muziek uit verschillende stijlperiodes. De stukken op het programma variëren van een barokke klaviersuite van Händel, via schilderachtige 'Préludes' van Debussy tot de swingende 'Rhapsody in Blue' van Gershwin.

 

ENTHOUSIASME Als geen ander brengt Denis Kozhukhin zijn enthousiasme over op het publiek. Hij vertelt: ,,Als muziek de keuze van je leven is, houdt de verwondering nooit op. Kijk naar de oudere musici, de gelauwerde professionals zoals Menahem Pressler. 92 jaar, en wat een agenda heeft hij. Musicus is een beroep zonder eindpunt. Het is voor het leven."

 

Diezelfde passie hebben ook Janet Forbes en Dorien Schouten. Ze brengen een prachtig portret van de Engelse schrijfster Jane Austen. Een logische keuze, want Austen was zelf bijzonder muzikaal. Ze kreeg les van de organist van Winchester Cathedral.

Haar liefde voor muziek spat van veel pagina's van haar beroemde romans, zoals 'Pride and Prejudice', 'Emma' en 'Sense and Sensibility'.

 HENDRIK ANDRIESSEN Naast Jane Austen staat ook de Nederlandse componist Hendrik Andriessen centraal. Hij werd 125 jaar geboren. Van hem brengen Dorien Schouten en Janet Forbes een selectie uit zijn indrukwekkende stuk 'Miroir de peine' over het lijden van Jezus. 

Dorien Schouten en Janet Forbes behoren zonder twijfel tot de jongste lichting vooraanstaande music. Schouten is een van de prominente gezichten van het project 'All of Bach' van de Nederlandse Bachvereniging. Ze studeerde onder meer bijJos van der Kooy en Leo van Doeselaar. Janet Forbes vertolkte recentelijk in Engeland verschillende operarollen waaronder die van Koningin van de Nacht in Mozarts 'Die Zauberflöte' en Violetta in 'La Traviata' van Verdi.

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten voor het Denis Kozhukhin en het concert rondom Jane Austen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.