• Het Monteverdi Kamerkoor zingt op zaterdag 1 april 'Via Crucis' van Franz Liszt

    onbekend

Ravel en Liszt verklanken het lijden

EDE De Edesche Concertzaal staat komend weekend in het teken van het lijden. Zaterdag 1 april is Jezus te volgen tijdens zijn laatste uren, in het aangrijpende stuk 'Via Crucis' van Franz Liszt. Vrijdag 31 maart wordt stilgestaan bij muziek uit de Eerste Wereldoorlog. Componist Elmer Schönberger vertelt over de brieven die Maurice Ravel aan het front schreef. Deze brieven heeft Schönberger zelf op muziek gezet en ze worden vertolkt door de beroemde sopraan Barbara Kozelj, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth.

 

Op 8 augustus 1914 schrijft Maurice Ravel aan zijn broer dat hij lijdt als nooit tevoren sinds de oorlogsklok luidt. Ravel heeft daarom besloten in dienst te gaan. De Nederlandse componist Elmer Schönberger nam Ravels ontroerende brieven als uitgangspunt voor een avondvullend programma.

 

BRIEVEN VAN RAVEL Barbara Kozelj vertelt erover: ,,Elmer heeft het hele programma bedacht. Tussen de stukken door vertelt hij en leest hij voor uit Ravels brieven. Het is een mooie mengeling van tekst, muziek en beeld. Dat maakt het heel toegankelijk. We hebben het één keer eerder uitgevoerd en toen werkte het heel goed. Het publiek zat de hele avond in een mooie sfeer. Het is niet zomaar een concert, het is een bijzondere avond."

 

TIJDGENOTEN Naast muziek van Ravel klinkt muziek van zijn tijdgenoten: Stravinski, Claude Debussy, Anton Webern en de Nederlandse componist Matthijs Vermeulen. De stukken dateren uit dezelfde periode waarin Ravel zijn brieven schreef. Zo schreef Stravinski voor een geldinzamelingsactie voor Belgische weeskinderen zijn pianostukje 'Souvenir d'une marche boche', waarin de componist de vloer aanveegt met het Duitse oorlogsgeweld. 

 

DIEP RELIGIEUS MENS Voor Liszts 'Via Crucis' maken ze de overstap van het Franse oorlogsfront naar het negentiende-eeuwse Rome. Daar schreef Franz Liszt in 1878 zijn beroemde geestelijke compositie 'Via Crucis' (De Kruisweg). In dit koorwerk neemt de diepgelovige Liszt je mee in veertien staties van Jezus' lijdensweg. ,,De bijna onaardse verstilling die uit de muziek spreekt, is mijlenver verwijderd van de virtuoze pianomuziek van vroegere jaren."

 

SMEEKBEDE Liszt schreef maar liefst drie versies van zijn 'Via Crucis'. Tijdens dit concert klinkt de versie voor koor, bariton en piano.

Het Monteverdi Kamerkoor verbindt 'Via Crucis' met muziek van Liszts landgenoten Zoltán Kodály en Lajos Bardós. Van Kodály klinkt de indringende 'Smeekbede', die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog componeerde.

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten via: http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.