• Op woensdag 10 april legt Amsterdam Sinfonietta samen met toptalent Harriet Krijgh de focus op de celloconcerten van Vivaldi.

    Marco Borggreve

'Proefkamermuziek lust voor oog en oor'

EDE In Theater Cultura start in september een nieuwe serie Proefkamermuziek. In deze serie geven Nederlandse ensembles en musici acte de présence met avontuurlijke programma's.

Voorafgaand aan de concerten zijn er inleidingen in het atrium. Musici worden geïnterviewd over de composities die zij uitvoeren en de context van hun programma. Na de informele optredens van circa vijf kwartier wordt er wijn geschonken en vindt een ontmoeting plaats met de musici. Een serie vol ontdekkingen en ontmoetingen.

KRAAYENHOF Cultura opent de klassieke serie op vrijdag 28 september met niemand minder dan Carel Kraayenhof. Kraayenhof wordt gezien als één van de meest toonaangevende muzikanten van de Argentijnse Tango. Wie Carel nog één keer aan het werk wil zien met zijn voltallige sextet moet opschieten, want na dertig jaar valt het doek voor het Carel Kraayenhof Ensemble. In deze afscheidstour is het tijd voor een 'best of' programma.

HET GELDERS ORKEST Het Gelders Orkest doet Cultura dit seizoen maar liefst twee keer aan samen met twee topmusici. Allereerst schittert Lisa Jacobs op vrijdag 26 oktober samen haar in 1683 gebouwde Ruggiero-viool in één van de bekendste en meest geliefde vioolconcerten van de 18e eeuw: het Vijfde Vioolconcert van Mozart. Samen met de gevierde Quirine Viersen brengen de strijkers van Het Gelders Orkest op vrijdag 11 januari een nieuwjaarsconcert met muziek van Mozart en Stravinsky.

Liefhebbers van Vivaldi kunnen dubbel genieten. Johannette Zomer en Tulipa Consort nemen belangstellenden op vrijdag 28 november in 'Een avond in Venetië' mee in de muziek van Vivaldi. Met als slotstuk het beroemde koorwerk van het Gloria. Op woensdag 10 april legt Amsterdam Sinfonietta samen met toptalent Harriet Krijgh de focus op de celloconcerten van Vivaldi. Harriet bespeelt een Maggini cello uit 1620. Het instrument is gebouwd zestig jaar voordat Vivaldi geboren werd.

REBELS Voor wie buiten de gebaande paden durft te gaan, is daar Pynarello op woensdag 14 november. Pynarello is een rebellenclub. Een next generation met de grootste talenten van dit moment. Het ensemble heeft geen dirigent en speelt doorgaans zonder bladmuziek. Voor dit optreden nemen zij de vorm aan van een 20-koppig strijkorkest. ,,En vergeet wat je denkt te weten over klassieke muziek, violen en ongemakkelijke concertgewoontes, want FUSE neemt je op donderdag 25 april mee in hún muzikale wereld", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura.

Een bijzonder concert brengt het Nederlands Kamerkoor op donderdag 14 maart samen met Erik Bosgraaf over dementie. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden en achterdocht. Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.

Kaarten zijn te bestellen via de website of aan de kassa van Cultura.