• Beluister Alexander Ullman, winnaar Liszt-Concours 2017, op 23 februari in de Edesche Concertzaal.

    Allard Willemse

Prijswinnende pianist in Edesche Concertzaal

EDE De Engelse pianist Alexander Ullman is de glorieuze winnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours (2017). ,,Ullman raakt de muzikale kern van Liszt", schreef dagblad Trouw na de finales van het elfde Internationaal Franz Liszt Pianoconcours Utrecht. ,,Het waren de poëzie en de retoriek waarmee de ervaren Ullman het concours won." Op zaterdag 23 februari laat Ullman in de Edesche Concertzaal zijn licht schijnen over muziek van Beethoven, Schubert en natuurlijk Liszt.

De impact van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours Utrecht op Alexander is enorm. Naast een aanzienlijke som geld kreeg hij ook een begeleidingstraject aangeboden met onder meer een tournee langs 35 landen.

BEZETEN Vanaf het begin vond Alexander de piano geweldig. ,,Ik studeerde veel. Zelfs zoveel dat mijn ouders me soms van de piano vandaan moesten houden."

Op zijn tiende verwisselde Alexander zijn privéleraar voor de muziekschool, die hem klaarstoomde voor het conservatorium. Alexander studeerde onder meer aan het befaamde Curtis Institute of Music in Philadelphia en ging vervolgens naar het Royal College of Music.

LISZT Een belangrijke reden voor Alexander om aan het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours Utrecht mee te doen, was de muziek van Franz Liszt. Alexander heeft een bijzondere band met deze Hongaarse componist.

,,Op mijn tiende maakte ik voor het eerst kennis met zijn muziek en sindsdien heeft het me niet meer losgelaten."

Op de vraag wat hem in Liszt aanspreekt is het even stil. Dan vervolgt hij serieus: ,,Ik beschouw zijn muziek als een wezenlijk onderdeel van mijn eigen persoonlijkheid. Op een bepaalde manier voel ik me er erg in thuis. Wanneer ik Liszt speel voel ik me vrijer en zekerder van mijn zaak."

HAYDN EN BEETHOVEN In de Edesche Concertzaal laat Ullman zijn licht schijnen over Beethoven: hij speelt muziek van Haydn, Beethovens voorloper, en van Beethoven-fan Franz Schubert. Beethoven komt zelf aan het woord in zijn beroemde 'Sonata Appassionata'. Ook Liszt ontbreekt niet. Van hem speelt Ullman de pianoversie die Liszt maakte van Beethovens 'Eerste Symfonie'. Ook staat Liszts beroemde 'Tiende Hongaarse Rapsodie' op het programma.

TIP: LIZA FERSCHTMAN Een koningskoppel worden ze genoemd, violiste Liza Ferschtman en pianist Roman Rabinovich. Op donderdag 21 februari spelen ze in de Edesche Concertzaal spelen ze muziek van Beethoven en Bartók

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis. Studenten betalen 10 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot 22.00 uur.