Première Knielen op een bed Violen in CineMec

EDE CineMec vertoont op donderdag 25 februari om 19.30 uur de première van de boekverfilming Knielen op een bed Violen van Jan Siebelink. Zowel de Edese schrijver als regisseur Ben Sombogaart zijn aanwezig deze avond. Er zijn nog enkele kaarten te koop. De film draait vanaf 25 februari in de CineMec bioscopen.

De film is gemaakt naar aanleiding van het boek dat Jan Siebelink in 2005 schreef. Ruim 700.000 exemplaren zijn inmiddels in Nederland verkocht. Het gaat over Siebelink zijn jeugd in Velp en zijn vader, een man die in de handen valt van een calvinistische sekte. Hij dreigde alles te verliezen: zijn gezin, zijn gezondheid en zijn bloemenkwekerij. Siebelink vertelt in verschillende interviews dat iedereen anders reageert op het boek. Sommige lezers hebben het in de tuin begraven. Anderen lezen het niet uit. En er zijn lezers die iets van hun eigen vader herkennen. Het boek is geen afrekening. Het is zonder wrok geschreven. Siebelink wilde zijn ouders namelijk gewoon bij elkaar houden.

KNIELEN OP EEN BED VIOLEN Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt. De film is een aangrijpende liefdesgeschiedenis en een klassiek noodlotsdrama over twee mensen die zielsveel van elkaar houden. Een ontroerende film over liefde en geloof.

REGIE EN CAST Het maken van de film had nogal wat voeten in de aarde. Bijna tien jaar geleden waren Paul Verhoeven en zijn vaste scenarist Gerard Soeteman geïnteresseerd, maar zij kwamen er niet uit. Verhoeven kon zich lastig verplaatsen in de mannelijk hoofdpersoon die hij op den duur ging haten. Regisseur Ben Sombogaart die zelf niet gelovig is, had ook moeite met het lezen van Knielen op een bed violen. Hoe vroeg zich af hoe je Hans interessant maakt voor de kijker? Daarom koos de regisseur voor Barry Atsma. Een charmante verschijning die veel tegenslag krijgt, dat maakt alles wat hem overkomt nog eens des te pijnlijker. Voor de rol van Margje, de vrouw van Hans, is Noortje Herlaar gevraagd. De actrice las het boek en wist wat haar te wachten stond. Ze gedoogt deels de sektarische manier waarop Hans het geloof in huis haalt, maar je ziet haar constant knokken tussen haar eigen overtuigingen en het fanatisme van Hans. Waar ligt de grens van moeten verduren en slikken, in naam van de liefde? Noortje Herlaar gelooft dat in deze tijd vrouwen veel eerder zouden zijn afgehaakt.

Tickets kosten 12,50 euro per persoon inclusief een drankje en zijn te verkrijgen via www.cinemec.nl.