• Celliste Quirine Viersen en meesterpianist Enrico Pace spelen op zaterdag 27 januari in de Edesche Concertzaal

    Marco Borggreve

Prachtige cellosonates met Viersen en Pace

EDE ,Ik wilde al heel lang met hem samen spelen", vertelt celliste Quirine Viersen over haar samenwerking met meesterpianist Enrico Pace. Op zaterdag 27 januari is het zover, dan delen deze twee grootheden samen het podium. Geniet van Quirine Viersen en Enrico Pace in de sublieme akoestiek van de Edesche Concertzaal!

 

Al jaren behoren Quirine Viersen en Enrico Pace tot de absolute wereldtop van de klassieke muziek. Zo won Quirine als eerste Nederlander een prijs tijdens het toonaangevende Tsjaikovski Concours in Moskou. Enrico Pace is een van de belangrijkste winnaars van het Franz Liszt Concours.

 

GEHEIMZINNGIHEID In de Edesche Concertzaal spelen beide musici cellocomposities van Beethoven, Schumann en Rachmaninov; muziek die Quirine na aan het hart ligt. ,,Rachmaninovs Cellosonate heb ik door zijn vier pianoconcerten leren kennen en is me erg dierbaar geworden. Er hangt altijd een zweem van geheimzinnigheid om Rachmaninov. Zijn muziek lijkt op het eerste gezicht evenwichtig, maar elk van zijn pianoconcerten is uniek en op zichzelf ongelooflijk extreem, net als de 'Cellosonate' trouwens."

 

BEETHOVEN EN SCHUMANN Tegenover Rachmaninovs meesterwerk staan de grilliger stukken van Beethoven en Schumann. ,,Als jong meisje was ik al fan van Schumann", vertelt Quirine Viersen. ,,De stemmingswisselingen in zijn muziek spraken me erg aan. Later besefte ik dat ze te maken hadden met Schumanns alter ego's. Maar ook als je dat niet weet, kun je je denk ik goed met zijn muziek identificeren. Iedereen herkent wel iets van de gemoedstoestanden in zijn stukken; net als in die van Beethoven trouwens."

VERHALEN VERTELLEN Wat Quirine Viersen aanspreekt in haar cello is dat ze er als het ware verhalen op kan vertellen. ,,Natuurlijk kun je spreekwoordelijk zingen op je instrument, maar ik zie cello spelen, net als zingen in een opera, als het vertellen van een verhaal."

 

BEELDEN De celliste is sterk visueel ingesteld en ziet tijdens het spelen vooral beelden voor zich. ,,Eerst is er natuurlijk de emotie in de muziek, maar daarna zijn er landschappen waarin ik dan later mensen plaats. Als ik speel, zie ik altijd wel iets voor me, al is het vaak niet heel concreet. Het helpt me om mijn ideeën over te brengen op het publiek. Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin in het concert."

 

KAARTEN BESTELLEN Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.