• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Porselein geeft haken 'twist'

EDE Ingrid Verhoef (59) is winnaar van de Amateur-Xpositie die jaarlijks wordt gehouden in Huis Kernhem. De Edese kreeg de juryprijs voor haar kunstwerk 'Twist', terwijl ze in 2014 al een tweede prijs had gewonnen.

Freek Wolff

Verhoef was superverrast met de prijs, omdat ze dacht dat haar werk te afwijkend zou zijn. ,,Ik ben er heel blij mee." De jury was unaniem in haar oordeel over 'Twist'. ,,Er is gekozen voor een werk dat in eerste instantie vragen oproept: wat is het, wat wil de kunstenaar vertellen? In tweede instantie verenigt het allerlei tegenstellingen, zoals: hemels/aards, fragiel/kracht, strak/grillig."

KRACHTIG De kunstenares vindt dat de jury dat heel mooi gezien en gezegd heeft. ,,Het robuuste en de kracht van de stenen, het ijle dat met die touwen naar boven gaat. Dat herken ik wel. Als je één stukje porselein hebt, is dat heel fragiel, dat kan heel makkelijk kapot. Maar bij elkaar wordt het toch weer krachtig", legt ze uit.

Ze volgde jaren geleden cursussen tekenen, schilderen en daarna boetseren, totdat ze besloot om het nog serieuzer aan te pakken. Dat lukte aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. Ze volgde hier vanaf 2011 de opleiding keramiek, die ze in 2017 met een eervolle vermelding afrondde. ,,Dat was met twee dagdelen in de week goed in te passen bij mijn gewone werk als commercieel medewerker bij een ict-bedrijf."

DERDE DIMENSIE Omdat de academie genoeg potentie in Verhoef zag, mocht ze zich specialiseren en is ze nu in Arendonk aan het eerste specialisatiejaar begonnen. De docenten vinden haar werk technisch goed, heel creatief en verrassend nieuw. In 2014 pakte Ingrid Verhoed in Ede een tweede prijs met drie bootjes, opgebouwd uit kleine stukjes klei. ,,Dat komt overeen met 'Twist', want nu haakte ik hele kleine stukjes porselein aan elkaar." De derde dimensie bij keramiek, in plaats van het platte vlak, spreekt Verhoef aan.

TWIST Ook de jury herkent dit in 'Twist': ,,Vanuit elke gezichtshoek is het werk in balans en daardoor blijft het spannend. De titel bevestigt de inhoud van het werk." Ingrid Verhoef voegt toe: ,,Je moet er omheen draaien om te zien of het aan de achterkant óók klopt en interessant is. Dat is de uitdaging. In keramiek is veel te ontdekken. Mensen associëren dat vaak alleen met potten bakken, maar daar houd ik niet van. Die ronde vorm is veel te beperkt. Zo heb ik gekozen voor porseleinklei en dat bevalt me goed, omdat je er heel fijntjes mee kunt werken."

ASSEMBLEREN 'Twist' lijkt op haar werk Windweb, kunst in 't veld. ,,Daarbij was het een uitdaging om iets groots te maken met plastic, stof en porselein. Het wappert tussen de bomen. 'Twist' is letterlijk de draai in de draad en het aan elkaar haken tot een groter geheel. Assembleren vind ik sowieso leuk, om van stukjes een groter geheel te maken. Haken is een traditionele techniek die ik van mijn moeder en oma heb geleerd, maar die ik nu een andere draai heb meegegeven, een andere richting op. Het heeft overigens niks met ruzie te maken. En ook niet met rock & roll, hoewel het wel een beetje danst (glimlacht)."

De Edese zegt dat ze bij haar werk hoofd, hart, handen en ontdekken als vanzelf met elkaar verbindt. ,,Als het zo werkt, levert dat het mooiste werk op. Vanuit een idee iets handen en voeten geven."

KLEUR Ze hoopt dat haar kunst verwondering en nieuwsgierigheid oproept bij kijkers. ,,Ik hoop dat mensen dat ook in het dagelijkse leven meenemen. Dat doen we vaak te weinig." Toch heeft 'Twist' geen diepere, symbolische boodschap. Het gebruikte porselein is van zichzelf wit, want ze houdt van dat pure. ,,Als je kleur gaat gebruiken en het gaat glazuren ontstaat er een afstand tussen het werk en de kijker. Nu zie je ook de structuur van de klei. Daar heb ik de kleur van het garen bij aangepast."

Cor Lourens viel bij de Xpositie met 'De kracht van spinazie' (olieverf) dubbel in de prijzen. De vakjury zette het werk op de tweede plek, terwijl bij het publiek de voorstelling met Olijfje zelfs favoriet was onder de vele inzendingen. De jury was onder de indruk van de perfecte beheersing van techniek in het werk. ,,Deze techniek wordt gecombineerd met speelsheid in de compositie en een dosis humor. Het schilderij van Cor Lourens biedt fantasie alle ruimte."

OORDEEL 'Escher in beuken, eiken en noten' van Ton Kalfs legde beslag op de derde plaats. Uit het juryoordeel: ,,De kracht van dit werk is eenvoud, perfectie en het effect van de techniek. Het werk van Ton Kalfs straalt intensiteit, geduld en liefde uit voor het gemaakte. Het ontstijgt de alledaagsheid van een gebruiksvoorwerp. Net als een Escher laat het zich, op verschillende manieren, ruimtelijk zien."

De vakjury van de vierentwintigste Kernhem Amateur-Xpositie  bestond dit jaar uit: Inge Roos, Stijn Ockeloen en Jaap Klomp. De expositie met ruim vijftig kunstwerken aan de Kernhemseweg 7 is nog te bezichtigen op zaterdag 6 en zondag 7 januari tussen 12.00 en 17.00 uur.