• De dames van het Mirovia Quartet brengen samen met wereldpianiste Anna Fedorova de mooiste pianokwintetten ten gehore

Pianokwintetten door Fedorova en Mirovia Quartet

EDE Wereldpianiste Anna Fedorova bekroont haar tijd als artist in residence van de Edesche Concertzaal met een grande finale. Op zaterdag 19 maart speelt ze samen met het Mirovia Quartet twee kroonjuwelen uit de kamermuziek: pianokwintetten van Dvorák en Brahms.

 

Anna Fedorova heeft de stukken met zorg uitgezocht. ,,Het zijn allebei prachtige, romantische kwintetten", vertelt ze. ,,Zeker Dvoráks pianokwintet is er één waar ik verliefd op word."

 

DVORÁK Naast het feit dat het schitterende stukken zijn, is er nog iets bijzonders aan de hand met deze muziek. Beide composities bestonden namelijk al in een andere vorm. Dvorák bijvoorbeeld wilde aanvankelijk zijn 'Eerste Pianokwintet' wat opvijzelen. Tijdens het werk raakte hij zo geïnspireerd dat er een volledig nieuw stuk uit zijn pen vloeide. Nog steeds behoort Dvoráks pianokwintet tot zijn onbetwiste meesterwerken. Wat het stuk zo rijk maakt, is het enorme scala van muzikale sferen dat voorbijtrekt: van melancholie tot opgewektheid en van verstilde inkeer tot grenzeloze vreugde.

 

BRAHMS Wat we nu kennen als Brahms' 'Pianokwintet op. 34' ontstond in 1862 als een strijkkwintet.Perfectionistisch en onzeker als hij was, legde Brahms zijn nieuwste creatie voor aan vriend en vioolvirtuoos Joseph Joachim. Die stelde voor om het stuk voor piano te bewerken. Nog steeds ontevreden over het resultaat ging Brahms opnieuw aan het werk en goot het stuk in zijn definitieve vorm: een kwintet voor piano en strijkkwartet. Het zou één van Brahms' meesterwerken worden.

 

MIROVIA QUARTET De muziek van Dvorák en Brahms is het splinternieuwe Mirovia Quartet op het lijf geschreven. Hoewel ze nog maar drie jaar samen zijn, werden ze in 2014 door Janine Jansen al uitgenodigd om op haar befaamde Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht te spelen. De vier kwartetleden delen met elkaar de ambitie om het prachtige repertoire voor strijkkwartet voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hun liefde voor deze muziek uit zich in gepassioneerd spel, gestoeld op een grotendeels Russische opleiding.

 

ANNA FEDOROVA Hetzelfde geldt voor pianiste Anna Fedorova. Ze heeft talloze concoursen op haar naam staan en op YouTube is ze met ruim zes miljoen views een grote hit.

Overal waar Anna speelt, raakt ze de harten van haar toehoorders. Haar slotconcert als artist in residence van de Edesche Concertzaal is dan ook geen afscheid: komend seizoen is ze soliste in twee bijzondere concerten.

 

Kaarten voor Anna Fedorova en het Mirovia Quartet zijn te bestellen via http://tickets.edescheconcertzaal.nl/ of bij de voorverkooppunten in Ede: Boekhandels Boekhandels Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of aan de zaal. Voorverkooppunt in Bennekom: Bruna. Voorverkooppunt in Lunteren: The Readshop. Voorverkooppunt in Veenendaal: De Rank. Voorverkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.