• Mathilde van Ravensberg

Pianisten uit eredivisie bij Edesche Concertzaal

EDE  De Edesche Concertzaal krijgt het komende concertseizoen pianisten uit de 'eredivisie' van de klassieke muziek op het podium. Ook komen twee ensembles uit het Koninklijk Concertgebouworkest naar Ede. Met musici als Enrico Pace, het Brodsky Quartet en Robert Holl plaatst de concertzaal zich in de top tien van Nederlandse kleine concertzalen.

Mathilde van Ravensberg

De concertzaal in de voormalige Noorderkerk aan de Amsterdamseweg gaat in september haar vierde seizoen in. Dat internationaal zeer hoog aangeschreven topmusici hier optreden is bijzonder, vindt Jan-Willem van Ree, artistiek manager van de Edesche Concertzaal. In de prille geschiedenis van de zaal wordt de lat ieder seizoen een tikje hoger gelegd en blijkt het kerkgebouw een potentie te hebben die de eigenaren verrast. ,,Onder de musici doen goede verhalen de ronde over de zaal", weet Van Ree. ,,De akoestiek wordt als heel bijzonder ervaren. En de musici vinden het publiek prettig. Er wordt aandachtig geluisterd en er is een enorme betrokkenheid van het publiek bij de mensen op het podium."

CONCERTGEBOUW De Edesche Concertzaal heeft zich vanaf het begin gepositioneerd als kwaliteitspodium voor klassieke muziek, waarvoor mensen uit het hele land naar Ede komen, aldus Van Ree. ,,Daarmee is de Edesche Concertzaal een goede aanvulling op de 'grote' kamermuziekzalen van onder andere De Doelen Rotterdam, Tivoli/Vredenburg Utrecht en de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam."

Het programmateam uit Ede heeft onlangs haar licht opgestoken in Amsterdam. Van Ree: ,,We kunnen veel leren van het Concertgebouw waar het gaat om integratie van moderne techniek in de bestaande architectuur. De kleine zaal stamt ongeveer uit dezelfde periode als de Edesche Concertzaal." Inmiddels leert ook het publiek uit de wijde omgeving de jonge zaal in Ede kennen. ,,Afgelopen seizoen kregen we mensen uit Drenthe, uit Limburg, uit België en uit Duitsland, vertelt Van Ree. ,,Mensen willen best een stukje reizen voor een grote naam."

Hij verwacht dat er in de grensstreek van Duitsland nog veel potentieel zit. De kaartverkoop van het nieuwe muziekseizoen is net gestart en laat nu al zien dat er meer kaarten verkocht zijn dan vorig jaar op hetzelfde moment. Van Ree vertelt dat iedereen in de Edesche Concertzaal kan genieten van klassieke muziek: ,,Ongehoord genieten, of je nu een kenner bent of een beginnende luisteraar. In het seizoenmagazine is zelfs een luisterprofiel opgenomen, waarmee je op basis van je muzikale voorkeuren de juiste concerten kunt kiezen. Zo is er een concert rondom Mozarts Eine kleine Nachtmusik. Heel bekend, maar diezelfde avond komen er ook stukken langs van Mendelssohn en van Verhulst."

Zelf verheugt Van Ree zich erg op het concert van het Rembrandt Frerichs Trio samen met Kayhan Kalhor die de kamancheh, of wel knieviool, bespeelt. Een bijzondere cross-over van stijlen, voorspelt Van Ree.