• Pianiste Sophiko Simsive speelt op vrijdag 22 maart Beethovens 'Eroica-Variationen' en Sjostakovitsj ''Tweede Pianosonate'.

    Jacqueline Imminkhuizen

Pianiste Sophiko Simsive live in Concertzaal

EDE Sophiko Simsive laat op zaterdag 22 maart haar Georgische hart spreken aan de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. Muziek van grote Russen als Prokofjev, Skrjabin en Sjostakovitsj spreekt haar aan. Vooral met Sjostakovitsj' 'Tweede Pianosonate' heeft Sophiko een bijzondere band: ,,Toen ik het stuk voor het eerst speelde, viel me op hoe intens persoonlijk deze muziek is."

Simsive heeft veel affiniteit met muziek van Russische componisten onder wie Alexander Skrjabin, Sergej Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj. Van elk van hen speelt Sophiko op 22 maart een pianosonate. Het zijn aangrijpende stukken, die Sophiko verbindt met Beethovens heldhaftige 'Eroica-Variationen', op. 35. ,,Het is muziek, die niet zich niet direct prijsgeeft, je moet er als pianist echt in duiken. Maar hoe meer ik ervan begrijp, hoe meer ik me ertoe aangetrokken voel", vertelt de pianiste.

VERWEESD LANDSCHAP Ook met Sjostakovitsj' 'Tweede Sonate' (1943) heeft Sophiko Simsive een bijzondere band. ,,Ik heb dit stuk tijdens het Grachtenfestival gespeeld. Toen viel me al op hoe intens persoonlijk deze muziek is." Sjostakovitsj schreef zijn 'Tweede Sonate' in de Tweede Wereldoorlog tijdens de belegering van Leningrad. Veel van die dramatische omstandigheden klinkt door in de muziek. Sophiko Simsive: ,,Ik associeer deze muziek met de honger, de kou van de oorlog. Vooral het laatste deel klinkt troosteloos en verlaten met die lange eenzame melodie, waarmee het begint. Alsof je kijkt naar een verweesd landschap waar oorlog is geweest."

WEERZIEN IN EDE Het is muziek die op de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal uitstekend tot haar recht komt. ,,De Bösendorfer is een heel krachtig instrument, waarop je ook fluisterzacht kunt spelen. Daarom past deze vleugel zo goed bij de stukken die ik ga spelen." Simsive bewaart goede herinneringen aan haar eerste concert in Ede in oktober 2017. ,,Ik voelde me door het publiek zeer gerespecteerd. Vooral de stilte in de zaal tijdens en tussen de muziek vond ik indrukwekkend. Het Edese publiek is een van de beste publieken die ik tot nu heb gehad. Ik kijk ernaar uit om weer naar Nederland en Ede terug te keren."

TRANEN ,,Moge mijn pen zich bevochtigen met tranen, opdat hij zulk nat ook bij anderen uitlokt." Deze woorden schreef Georg Philipp Telemann in het voorwoord van zijn indrukwekkende 'Brockes-Passion'. Telemann schreef maar liefst veertig passies en zeven passie oratoria. De indrukwekkendste daarvan is ongetwijfeld zijn 'Brockes-Passion'.

DRAMATIEK Om de dramatiek van het lijdensverhaal van Jezus extra kracht bij te zetten, heeft Telemann naast een achtstemmig koor en solisten ook een flink orkest nodig. Hij gebruikt zowel blokfluit als traverso, schrijft aria’s met soloviool, maar ook met viola d’amore of altviolen. Telemann zet zelfs koperblazers in. Het resultaat is een zeer krachtige muzikale vertelling, die het publiek op geraffineerde wijze door tal van emoties loodst. ,,Er zitten geniale invallen in zijn partituur”, vindt Thomas Oltheten, zakelijk leider en fagottist van het Apollo ensemble. Het meesterwerk van Telemann is te beluisteren op 23 maart vanaf 19.30 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.

KAARTEN Kaarten bestellen voor Sophiko Simsive en het Apollo Ensemble kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. De concerten beginnen om 20.00 uur.