• Het Orkest van de Achttiende Eeuw speelt op dinsdag 12 maart samen met cellist Roel Dieltiens muziek van Bach en Mendelssohn.

    Annelies van der Vegt

'Orkest van de Achttiende Eeuw' in Ede

EDE Het wereldberoemde Nederlandse 'Orkest van de Achttiende Eeuw' komt op dinsdag 12 maart naar de Edesche Concertzaal. Samen en onder leiding van de Belgische barokcellist Roel Dieltiens brengt dit toporkest de bezoekers in de sfeer van de achttiende eeuw.

In de ongekend luxe omgeving van koning Frederik de Grote klonken de mooiste celloconcerten, zoals die van Carl Philipp Emanuel Bach. Vanuit de huiskamer van het 12-jarige wonderkind Felix Mendelssohn klinken zijn 'Eerste' en 'Tiende Symfonie' voor strijkorkest, die hij op twaalfjarige leeftijd schreef.

SPRINGLEVEND ,,Het 'Orkest van de Achttiende Eeuw' op zijn best. Met strijkers als een sonoor ronkende motor, scherpe accenten en vooral met heel veel leven", schrijft NRC Handelsblad enthousiast over dit Nederlandse toporkest. In 1981 richtte blokfluitist en dirigent Frans Brüggen het succesvolle ensemble op, dat snel doorgroeide naar de internationale top. Hoewel Frans Brüggen in 2014 overleed, is zijn muzikale erfenis nog altijd springlevend.

Onder leiding van de Belgische cellist Roel Dieltiens maakt het 'Orkest van de Achttiende Eeuw' zijn debuut in de Edesche Concertzaal.

ROEL DIELTIENS ,,Een fenomenale Belgische barokcellist", schrijft Klassieke Zaken over Roel Dieltiens. Hij leerde het vak van cellogrootheden als Pierre Fournier en André Navarra. ,,Een virtuoos is Dieltiens zeker. Tegelijk streelt hij het oor, zonder sentimenteel te worden. Kortom, de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke uitvoering van twee van Carl Philipp Emanuel Bachs mooiste celloconcerten."

BACH EN MENDELSSOHNS Zo vader zo zoon? Daar dacht Carl Philipp Emanuel Bach heel anders over. Deze tweede zoon van de grote Johann Sebastian sloeg andere wegen in dan zijn vader. Liever zocht Carl Philipp Emanuel het met zijn muziek in heftige emoties dan in de krullerige barok van zijn tijd. Dat leverde heftige stukken op vol onverwachte wendingen en beweeglijke melodieën.

Net zo gevarieerd klinken Mendelssohns symfonieën voor strijkorkest. Het begin van zijn 'Tiende Symfonie' zou zomaar weggelopen kunnen zijn uit een stuk van Carl Philipp Emanuel Bach. Dankzij zijn oudtante Sarah Salomon - een persoonlijke kennis van Carl Philipp Emanuel - kende Mendelssohn veel muziek van deze Bach. Beluister in de Edesche Concertzaal hoe mooi de muziek van deze componisten op elkaar aansluit.

TIP VAN BAERLE TRIO Het 'Van Baerle Trio' zet op zaterdag 19 januari zijn zanden in Beethoven. Het trio, waar artist in residence Maria Milstein deel van uitmaakt, krijgt voor hun cd’s met Beethovens complete pianotrio’s lovende recensies.

De Volkskrant schrijft: ,,Charmant en altijd uitstekend in balans. Het trio is op zijn best wanneer de noten vragen om een melancholische toets." Ook in de heerlijk romantische pianotrio’s van Franz Schubert en Tristan Keuris waait een weemoedige wind. Het Van Baerle Trio op zijn best.

KAARTEN BESTELLEN Kaarten voor het 'Orkest van de Achttiende Eeuw' en het 'Van Baerle Trio' zijn verkrijgbaar via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot omstreeks 22.00 uur.