• Violiste Nadja Nevolovitsch en organist Peter Van de Velde besluiten op 6 april de eerste serie OrgelPlus

    Edesche Concertzaal

Orgel Edesche Concertzaal geeft geheimen prijs

EDE ,,Het orgel van de Edesche Concertzaal is een schitterend instrument om te zien. Zo mooi als het eruit ziet, zo klinkt het ook: monumentaal en sierlijk. En er is nóg iets bijzonders, want het is niet alleen een prachtig solo-instrument, maar de klank mengt ook heel goed met die van andere instrumenten en zangstemmen. Daarom hoor je in de serie OrgelPlus het orgel niet alleen solo, maar ook in combinatie met viool, hobo, of zang. Zo komt alles wat het romantische Ypma-orgel uit 1882 zo uniek maakt samen in deze serie." Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

 

De nieuwe reeks orgelrecitals gaat vrijdag 6 oktober van start. In die reeks zijn organisten uit de nationale en internationale top in Ede te beluisteren. Margreeth de Jong bijt samen met sopraan Loes van Schothorst het spits af met een programma rondom onder meer Clara Schumann, Felix Mendelssohn en eigen werk.

 

JANE AUSTEN Op vrijdag 4 november brengen organiste Dorien Schouten (bekend van www.allofbach.com) en sopraan Janet Forbes een eerbetoon aan de Engelse schrijfster Jane Austen. ,,Muziek speelt een grote rol in haar romans, zoals Emma (1815)", vertelt Dorien Schouten. ,,We spelen stukken die Austen zelf ook gekend moet hebben." Een andere centrale figuur op het programma is componist Hendrik Andriessen. ,,Die muziek past heel goed op het Ypma-orgel." Een hoogtepunt in het programma vormt een bloemlezing uit Andriessens liederencyclus 'Miroir de peine'.

 

SENSUELE KLANKEN Als de zachte sluimer na een mooie droom - zo klinken de liederen en orgelstukken tijdens het OrgelPlus-recital op vrijdag 2 februari. Organiste Jetty Podt en sopraan Francine van der Heijden nemen je mee op een tocht door de warme en sensuele klanken van de Franse romantiek. Vocale pareltjes zoals het lied 'Après un rêve' en het 'Pie Jesu', beide van Fauré, staan naast orgelklassiekers als César Francks 'Prélude, fugue et variation' en 'Litanies' van Jehan Alain. Muziek die uitmondt in een van de bekendste stukken van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen: 'Magna res est amor'.

 

HOBO EN VIOOL Hoboïste Anja van der Maten en organiste Gonny van der Maten stappen op vrijdag 2 maart in de wereld van de Duitse romantiek, met een aantal sfeervolle stukken van Rheinberger en Mendelssohn. ,,Geniet van het prachtige samenspel tussen orgel en hobo. Een unieke combinatie, die bijna nooit zo samen te beluisteren is. De Antwerpse-kathedraalorganist Peter Van de Velde en violiste Nadja Nevolovitsch vormen al net zo'n uitzonderlijk duo.  Al eerder maakten zij grote indruk in de Edesch Concertzaal. Peter en Nadja vormen op vrijdag 6 april dan ook de 'Grande finale' van de serie OrgelPlus met een betoverend concert onder de titel 'Bach and beyond'."

 

BESTEL KAARTEN Kaarten bestellen voor de serie OrgelPlus kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.